Now Reading:

Onobrychis aequidentata (Dişlek korunga)

Font Selector
Sans Serif
Serif
Font Size
A
A
You can change the font size of the content.
Share Page
6 Mayıs 1822

Onobrychis aequidentata (Dişlek korunga)

Onobrychis aequidentata

Tanımı

Onobrychis aequidentata (Dişlek korunga), Baklagiller (Fabaceae) ailesine bağlı Korunga (Onobrychis) cinsinden genellikle 5 ila 45 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde dik ya da yükselici olabilir. Yapraklar 5 ila 8 çift dikdörtgensi eliptik yaprakçıktan oluşur. Çiçek sapı genellikle yapraklardan daha uzundur ve 8 ila 27 cm uzunluğundadır. Çiçeklenme 2 ila 5 arası çiçek taşır. Çanak 8 ila 10 mm uzunluğundadır. Taç parlak pembe ila koyu kırmızı renklidir. Bayrakçık 10 ila 12 mm, kanatçıklar 8 ila 9 mm, kayıkçık 9,5 ila 10,5 mm uzunluğundadır. Yumurtalık tüysüzdür. Meyve 10 ila 16 mm uzunluğunda ve 8 ila 12 mm genişliğindedir.


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Fransa ile Kafkasya arasındaki bölgede yayılış gösterir. Kayalık yamaçlar, çalılık ve orman açıklıklarında görülen bitki umumiyetle mart ve nisan ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 800 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ve İzmit ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Sinonimler


Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca eşek yemi anlamına gelir. İlk defa Dioscorides tarafından kullanılmıştır ve cinsin diğer otçul hayvanlar tarafından tercih edilmemesine rağmen eşekler tarafından iştahla tüketilmesine işaret eder. Epitet Latince eşit dişli anlamına gelir ve açık bir şekilde türün meyvesindeki belirgin dişlere işaret eder.


Onobrychis aequidentata
Onobrychis aequidentata
Onobrychis aequidentata
Onobrychis aequidentata
Onobrychis aequidentata
Onobrychis aequidentata

Dişlek korunga…

Onobrychis aequidentata, genelde çalılık alanlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan tek yıllık bir bitkidir.

Dilimizde dişlek korunga adı ile bilinmektedir.

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.