Omalotheca sylvatica (Çam bozağanı)

derleyen:

Özet

Omalotheca sylvatica (Çam bozağanı) genelde yüksek rakımlardaki ormanlık alanlarda görülen ve yaz sonunda çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Omalotheca

Bozağan

Tanımı

Omalotheca sylvatica (Çam bozağanı) halihazırda bazı kaynaklarda Gnaphalium sylvaticum adı ile geçmektedir. Genellikle 8 ila 60 cm büyüyebilen rizomlu ve çok yıllık bir bitkidir. Gövde dalsız ve dik ila yatıktır. Yapraklar tabanda ve gövdededir. Yaprak ayası tek damarlı, şeritsi ya da mızraksı, sivri uçlu, 2 ila 8 cm uzunluğunda ve tek damarlıdır. Üstte tüy yoktur ancak alt taraf tüylüdür. Üst yapraklar giderek daha kısa ve daha dar hale gelir. İnvolukrum 3 ila 4 mm genişliğindedir. Dış filariler yumurtamsı ve soluk ila kahverengi kenarlı, orta ve iç filariler mızraksıdır. Çiçek başları tek ya da 3 adetten oluşan gruplar halinde, başak formunda ve 6 mm uzunluğundadır. Çiçek bırahtelerinin merkezi yeşildir ve kabarık kahverengi kenarlara sahiptir. Çiçekler koyu kahverengi renklidir. Kapçık sarımsı kahverengi ve silindirik ila mekiksi olup kırmızımsı sorguç kılları ile örtülüdür. Sorguç beyaz renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak kuzey yarımkürede yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Ormanlık alanlar ve alpin çayırlarda görülen bitki umumiyetle temmuz ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 1000 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ve Başiskele ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde çam bozağanı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca eşit kılıf anlamına gelir. Cinsin involukrum yapısına işaret eder. Tür adı Latince ormanda anlamına gelir ve açık bir şekilde türün, habitat tercihine işaret eder. Özgün tanımda “Habitat in Europae sylvis arenosis” olarak geçer.

Fotoğrafları