Özet
Oloptum miliaceum (Yiğit pirinçotu) genelde ormanlık alanların sınırlarında görülen ve bahar sonundan yaz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Oloptum miliaceum (Yiğit pirinçotu) halihazırda bazı kaynaklarda Piptatherum miliaceum adı ile geçmektedir. Genellikle 60 ila 120 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde alt boğumda dallı, pürüzsüz ya da pürüzlüdür. Dil kesik, 0,5 ila 1,5 mm uzunluğundadır. Yaprak ayası düz, 30 cm uzunluğunda ve 2,8 mm genişliğinde, üst yüzeyi pürüzlü alt yüzeyi tüysüzdür. Bileşik salkım gevşek, 15 ila 30 cm uzunluğunda, dallar ince ve pürüzlüdür. Başakçık yumurtamsı ila mızraksıdır. Dışkavuz 3 ila 4 mm uzunluğunda, kenarları saydam ya da mor lekeli, sipsivri uçlu ve üç damarlıdır. İçkavuz ters yumurtamsı, 1,5 ila 2 mm uzunluğunda, 1 mm genişliğinde, çıplak, altın sarısı renkli ve loblu uçludur.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Yamaç, ormanlık alanlar ve deniz kenarında görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 900 metreye kadar olan rakımlarda Çayırova ve İzmit ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde yiğit pirinçotu adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adının kökenini bulamadık. Röser ve Hamasha’nın makalesinde de herhangi bir bilgi yok. Tür adı Latince Milium gibi anlamına gelir. Türün Milium (Yabanidarı) cinsi ile olan benzerliğine işaret eder.
Bir yanıt yazın