Site icon Kocaeli Bitkileri

Oenothera lindheimeri (Gavura)

Oenothera lindheimeri

Oenothera lindheimeri; 02/12/2023; Bayındırlık; 108 m.; yol kenarı. © Hüseyin Doğan

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Gaura lindheimeri olarak geçer. Rizomlu bir bitkidir ve 50 ila 150 cm büyüyebilir. Yapraklar tüylü, mızraksı, 1 ila 9 cm uzunluğunda, 1 ila 13 mm genişliğinde ve kenarları dişlidir. Çiçek kurulu 10 ila 80 cm uzunluğundadır. Çiçekler pembe ya da beyaz renkli, 2 ila 3 cm çapında ve dört taç yapraklıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde yayılış göster ancak süs bitkisi değeri nedeniyle yaygın olarak yetiştirilmektedir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Yol kenarı, bahçe ve mezarlıklarda görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde gavura adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Yunanca şarap kokulu anlamına gelir. Cinsin kokusuna işaret eder. Ayrıca eşek yakalayan anlamına gelmesi de muhtemeldir ancak bağlantı açık değildir. Tür 21 Mayıs 1801 – 2 Aralık 1879 tarihleri arasında yaşamış Alman kökenli Amerikalı botanikçi Ferdinand Jacob Lindheimer‘a adanmıştır. Türkçe adı olan gavura, türün önceden bağlı olduğu Gaura cinsinden bozmadır.

Fotoğrafları

Exit mobile version