Now Reading:

Oenothera lindheimeri (Gavura)

Font Selector
Sans Serif
Serif
Font Size
A
A
You can change the font size of the content.
Share Page
8 Temmuz 2007
için

Oenothera lindheimeri (Gavura)

Oenothera lindheimeri

Tanımı

Oenothera lindheimeri (Gavura), Yakıotugiller (Onagraceae) ailesine bağlı Güneşdamlası (Oenothera) cinsinden bir bitkidir. Halihazırda bazı kaynaklarda Gaura lindheimeri olarak geçmektedir. Rizomlu bir bitkidir ve genellikle 50 ila 150 cm büyüyebilir. Gövdeler tabandan çok sayıda, yükselici ya da dik ve genellikle dallıdır. Yapraklar tüylü, mızraksı, 1 ila 9 cm uzunluğunda ve 1 ila 13 mm genişliğindedir. Bunların kenarları dişlidir. Çiçek kurulu 10 ila 80 cm uzunluğundadır. Çiçekler pembe ya da beyaz renkli, 2 ila 3 cm çapında ve dört taç yapraklıdır. Kapsül elipsoit ya da yumurtamsı, 4 köşeli, 6 ila 9 mm uzunluğunda, 2 ila 3,5 mm genişliğinde ve sapsızdır. Tohumlar meyve başına 1 ila 4 adet, sarımsı ila açık kahverengi, 2 ila 3 mm uzunluğunda ve 1 ila 1,5 mm genişliğindedir.


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde yayılış göster ancak süs bitkisi değeri nedeniyle yaygın olarak yetiştirilmektedir. Yol kenarı, bahçe ve mezarlıklarda görülen bitki umumiyetle nisan ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır. Bitkiyi deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ve Derince ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Sinonimler → Herbaryum


Etimoloji

Cins adı Yunanca şarap kokulu anlamına gelir. Cinsin kokusuna işaret eder. Ayrıca eşek yakalayan anlamına gelmesi de muhtemeldir ancak bağlantı açık değildir. Tür 21 Mayıs 1801 – 2 Aralık 1879 tarihleri arasında yaşamış Alman kökenli Amerikalı botanikçi Ferdinand Jacob Lindheimer‘a adanmıştır. Türkçe adı olan gavura, türün önceden bağlı olduğu Gaura cinsinden bozmadır.


Gavura
Gavura
Oenothera lindheimeri
Oenothera lindheimeri
Oenothera lindheimeri
Oenothera lindheimeri

Gavura…

Oenothera lindheimeri, Kocaeli’de yaygın olarak park ve peyzaj alanlarında dikilen ve bahardan güze kadar çiçek açan bir bitkidir.

Dilimizde gavura adı ile bilinmektedir.

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.