Site icon Kocaeli Bitkileri

Oenothera glazioviana (Güneş damlası)

Oenothera glazioviana

Oenothera glazioviana: 21/05/2020; Yuvacık Barajı; 170 m.; yol kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

Oenothera elata ile Oenothera grandiflora türlerinin hibridi olduğu düşünülmektedir. İki yıllık bir bitkidir. Gövde 70 ila 100 cm uzunluğunda, dik, ülgerli ve tüylerin tabanında kırmızı noktalar vardır. Taban yaprakları mızraksı ila ters mızraksı, 12 ila 30 cm uzunluğunda, 3 ila 5 cm genişliğinde; gövde yaprakları darca eliptik ila mızraksı; tüm yapraklar havlı ve dalgalı kenarlıdır. Bırahte 1 ila 3 cm uzunluğunda, 0,7 ila 3,4 cm genişliğinde ve mızraksı ila darca yumurtamsıdır. Çiçek kurulu basit ya da dallıdır. Çanak yaprak 3 ila 4 cm uzunluğunda, yayılıcı ve merkez boyunca kırmızı çizgilidir. Taç yaprak açık sarı renkli, 3,5 ila 5 cm uzunluğunda ve ters yüreksidir. Tepecik, ercikleri aşar.

Gözlem bilgileri

Bitkinin doğal yayılış alanı kesin olarak bilinmemekte ancak Amerika orijinli olduğu tahmin edilmektedir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Yol kenarı, tahrip edilmiş araziler ve mezarlıklarda görülür. Özellikle Kartepe ve Başiskele ilçelerinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde güneşdamlası adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Yunanca şarap kokulu anlamına gelir. Cinsin kokusuna işaret eder. Ayrıca eşek yakalayan anlamına gelmesi de muhtemeldir ancak bağlantı açık değildir. Tür 30 Ağustos 1828 – 30 Mart 1906 Fransız peyzaj mimarı ve botanikçi Auguste François Marie Glaziou‘ya adanmıştır. Türü ilk defa o toplamıştır.

Gıda

Kökü pişirilerek tüketilebilir. Sürgünler çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.

Tıp

Tohumlarından elde edilen yağ büzücü ve yatıştırıcıdır. Kolesterol seviyesini düşürür.

Fotoğrafları

Exit mobile version