Site icon Kocaeli Bitkileri

Oenothera biennis (Eşek otu)

Oenothera biennis

Oenothera biennis: 22/06/2021; Sapanca Gölü; 42 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

İki yıllık bir bitkidir. 10 cm ila 1,5 metre büyüyebilir. Gövde tüylü, yeşil ve bazen de kırmızıdır. Gövdede kırmızı noktalar görülmez. Yapraklar mızraksı, 5 ila 20 cm uzunluğunda ve 1 ila 2,5 cm genişliğindedir. İlk yıl tabanda rozet oluşturur, ikinci yıl ise buradan gövde yükselir. Çiçekler erseliktir. Çiçekler sarı renkli, 2,5 ila 5 cm çapında ve iki loba sahip dört taç yapraklıdır. Tohumlar ağustos ve ekim aylarında olgunlaşır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak kuzey Amerika’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle günümüzde dünyanın büyük bölümünde doğallaşmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Yol kenarı, tahrip edilmiş araziler ve mezarlıklarda görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir. Haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde eşek otu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Yunanca şarap kokulu anlamına gelir. Cinsin kokusuna işaret eder. Ayrıca eşek yakalayan anlamına gelmesi de muhtemeldir ancak bağlantı açık değildir. Tür adı Latince iki yıllık anlamına gelir. Türün yaşam döngüsüne işaret eder.

Gıda

Kökü pişirilerek tüketilebilir. Yapraklar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.

Tıp

Kabuk ve yapraklar büzücü ve yatıştırıcıdır. Bunlar, öksürük ve astımın tedavisinde kullanılır. Çiçeklerden yapılan bir şurup aynı zamanda boğmaca için de etkili bir tedavidir. Egzama, akne, kırılgan tırnaklar, romatoid artrit ve alkolle ilişkili karaciğer hasarının tedavisinde dahili olarak alınır. Yağının düzenli tüketimi kandaki kolesterol seviyelerini düşürmeye ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.

Dikkat

Bilgi

Amerika yerlileri tarafından cesaret vermesi için çiğnenir ya da gücü arttırmak için kaslara sürülür. Çiçeklerinden sarı boya elde edilir. Çiçekli gövdelerinden elde edilen toz yüz maskesi olarak kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version