Bitkiler › Mersin takımı › Yakıotugiller › Güneşdamlası › Eşek otu
Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki, Boya bitkisi, Neofit bitki.
İki yıllık bir bitkidir. 10 cm ila 1,5 metre büyüyebilir. Gövde tüylü, yeşil ve bazen de kırmızıdır. Gövdede kırmızı noktalar görülmez. Yapraklar mızraksı, 5 ila 20 cm uzunluğunda ve 1 ila 2,5 cm genişliğindedir. İlk yıl tabanda rozet oluşturur, ikinci yıl ise buradan gövde yükselir. Çiçekler erseliktir. Çiçekler sarı renkli, 2,5 ila 5 cm çapında ve iki loba sahip dört taç yapraklıdır. Tohumlar ağustos ve ekim aylarında olgunlaşır.
Bitki doğal olarak kuzey Amerika’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle günümüzde dünyanın büyük bölümünde doğallaşmıştır. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Yol kenarı, tahrip edilmiş araziler ve mezarlıklarda görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Eşek otu adı ile bilinmektedir.
Haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Yunanca şarap kokulu anlamına gelir. Cinsin kokusuna işaret eder. Ayrıca “eşek yakalayan” anlamına gelmesi de muhtemeldir ancak bağlantı açık değildir. Tür adı Latince iki yıllık anlamına gelir. Türün yaşam döngüsüne işaret eder.
Kökü pişirilerek tüketilebilir. Yapraklar çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.
Kabuk ve yapraklar büzücü ve yatıştırıcıdır. Bunlar, öksürük ve astımın tedavisinde kullanılır. Çiçeklerden yapılan bir şurup aynı zamanda boğmaca için de etkili bir tedavidir. Egzama, akne, kırılgan tırnaklar, romatoid artrit ve alkolle ilişkili karaciğer hasarının tedavisinde dahili olarak alınır. Yağının düzenli tüketimi kandaki kolesterol seviyelerini düşürmeye ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.
Aç iken alınması baş ağrısı ve mide bulantısına neden olabilir. Aşırı alınması ishalle sonuçlanır.
Amerika yerlileri tarafından cesaret vermesi için çiğnenir ya da gücü arttırmak için kaslara sürülür. Çiçeklerinden sarı boya elde edilir. Çiçekli gövdelerinden elde edilen toz yüz maskesi olarak kullanılır.






Doğan, Hüseyin (2022). Oenothera biennis (Eşek otu) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/oenothera-biennis/ Erişim tarihi: 21 March 2023
Esek otu ticari anlamda yetistirildiginde kimler satın alır hangi bölgesi nasıl hasat edilir ve değerlendirilir