Bitkiler › Maydanoz takımı › Maydanozgiller › Kazayağı › Kaz ayağı
1 metreye kadar büyüyebilir. Uzun yapraklar 12 cm uzunluğundadır ve 10 cm uzunluğunda sapa sahiptirler. Kökte yumurtamsı yumrular görülür. Taban yaprakları oval üçgensi, 3 ila 4 teleksidir. Uzun yapraklar küçük yaprakçıklara bölünür. Çiçek kurulu 6 ila 15 kolludur. Küçük şemsiyeler 30 ila 60 arası sayıda çiçek taşır. Meyve silindiriktir. Çiçek kurulu beyaz renkli kırmızı uçlu taç yaprağa sahip birçok çiçekle bir küme oluşturur. Çiçekler erseliktir. -10 dereceye kadar tolere edebilir.
Bitki doğal olarak Avrupa, Ortadoğu, kuzey Afrika ve batı Asya’da yayılış gösterir. Günümüzde dünyanın bir çok bölgesine yayılmıştır. [Harita|Herbaryum]
Bataklıklar ve sulak alanların kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Dilimizde Deli maydanoz, Kazayağı, Kazayak, Kazyağı, Kazıyak, Kazbacağı, Yabanimaydanoz ve Kazyakotu adları ile bilinmektedir.
Nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adını Antik Yunanca şarap çiçeği anlamına gelir. Çiçeklerinin şarap gibi kokmasına işaret eder. Kelime ayrıca, üzüm çiçeklerinden elde edilen parfümün de adıdır. Tür adı Antik Yunanca Pimpinella gibi anlamına gelir. Türün başka maydanozgiller cinsi olan Pimpinella (anason) ile benzerliğine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Oenanthe aquatica pimpinellae saxifragae divisura”dır.
Kökü nişasta bakımından zengindir.
Bu cinse ait türlerin zehirli oldukları bilinir.








Doğan, Hüseyin (2022). Oenanthe pimpinelloides (Deli maydanoz) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/oenanthe-pimpinelloides/ Erişim tarihi: 6 February 2023