Oenanthe aquatica (Deniz rezenesi)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Oenanthe aquatica (Deniz rezenesi) genellikle sulak alanlarda görülen, zehirli olmakla birlikte tıbbi amaçlarla da kullanılan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Apiales

Maydanoz takımı

Apiaceae

Maydanozgiller

Oenanthe

Kazayağı

Tanımı

Oenanthe aquatica (Deniz rezenesi) dik, dallı ve çıplak olan çok yıllık bir bitkidir. Genç bitkilerde yumrular görülür ancak bunlar yaz ortasında kaybolur. Gövde en çok 100 cm uzunluğunda, dik ya da yayılıcı, içi boş, 1 cm çapında, yivli ve olukludur. Su altında bulunan düğümlerinden köklenicidir. Kökler liflidir. Yapraklar üçgensi, 3 teleksi ve en çok 20 cm uzunluğunda, 12 cm genişliğindedir. En uçtaki bölümler yumurtamsı, en çok 9 mm uzunluğunda, 5 mm genişliğinde ve derince lobludur. Yaprak sapı eksenden daha kısadır. Şemsiyeler terminal ve yaprak karşısındadır. Kollar 9 ila 11 adet, uzunlukları eşit, meyve zamanı kalınlaşmaz ve 10 ila 20 mm uzunluğundadır. Bırahte 0 ila 1 adettir. İkincil bırahte 8 ila 9 adet ve en çok 4 mm uzunluğunda, 0,5 mm genişliğindedir.

Şemsiyecikler 10 ila 20 adet çiçekli ve erseliktir. Çiçek sapı 1,5 ila 5 mm uzunluğundadır. Taç yaprak beyaz renkli ve en dıştaki yok denecek ölçüde ışınsaldır. Meyve diködrtgensidir. Sitilopodyum koniksi ve tabanda yivlidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ile Moğolistan arasındaki bölgede yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Bataklıklar ve sulak alanların kenarında görülen bitki umumiyetle mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 50 ila 1500 metre arasındaki rakımlarda Kartepe ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde deniz rezenesi adı ile bilinmektedir. Bitkiye önerilen deniz rezenesi adının kaynağını bilmiyoruz, zira bitki deniz seviyesinde görülmez.

Etimoloji

Cins adını Antik Yunanca şarap çiçeği anlamına gelir ve bu bağlamda çiçeklerinin şarap gibi kokmasına işaret eder. Ancak bazı kaynakların bunun zorlama bir bir yorum olduğu görüşündedir. Kelime ayrıca, üzüm çiçeklerinden elde edilen parfümün de adıdır. Tür adı Latince sucul anlamına gelir ve açık bir şekilde türün sulak alanların civarında görülmesine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Cicutaria palustris tenuifolia”dır.

Tıp

Zehirli bir tür olmasına karşın kronik göğüs hastalıkları, hazımsızlık, ateş ve ülser tedavisinde başvurulduğu rapor edilmiştir. Meyve terletici, idrar söktürücü, balgam söktürücü olup ayrıca göğüs şikâyetlerinde kullanılmıştır.

Dikkat

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir