Odontites (Davunotu)

Özet

Odontites (Davunotu) Avrasya’nın ılıman bölgelerinde görülen ve yarı parazit tek yıllık bitkilerden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Lamiales

Ballıbaba takımı

Orobanchaceae

Canavarotugiller

Tanımı

Odontites (Davunotu) tek yıllık ve yarı parazit otlardan oluşan bir cinstir. Gövdeler dik ve ülgerli olup etli değildir. Yapraklar gövdede, alt bölümde karşılıklı, üst bölümde genellikle almaş dizilişli, basit ve kenarları düz ya da kabaca testere dişlidir. Bırahteler yapraklardan daha küçüktür. Çanak tüpsü ila tüpsü çanak biçimli, dört loblu, loblar üçgensi ve tüpten daha kısadır. Taç tüpsü, düzensiz, ayası iki dudaklı, alt dudak yayılıcı, üç loblu, yanal loblar düz, orta lob derin girintili, üst dudak hafifçe kemerli, zayıf biçimde miğfersi, kenarları düz ve tepesi düz ya da derin girintilidir.

Çiçekler üst bölümdeki koltuklarda, kısa saplı ve kırmızı, sarı ya da mor renklidir. Ercikler ikisi uzun ve ikisi kısa olmak üzere dört adet olup miğfer tarafından çevrelenmiştir. Yumurtalık iki bölümlü ve tepecik top başlıdır. Kapsül bölümlü, çanağa içkin ve yanal olarak sıkıştırılmıştır. Tohumlar kapsül başına 20 ila 32 adet, beyaz renkli, mekiksi, sarkık ve kanatlıdır. Cins Avrasya ve Kuzey Afrika’ya özgüdür ancak günümüzde Amerika’ya da dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca dişe dair anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin diş ağrısına iyi geldiğine dair inanca dikkat çekmektedir. Bu doğrultuda, Plinius bitkinin diş ağrısı tedavisinde kullandığını yazmıştır.

Kocaeli’ndeki türler

Odontites vulgaris

Odontites vulgaris

Davun otu