Özet
Odontarrhena sibirica (Kedi dili) genelde kayalık alanlarda görülen ve bahar sonundan yaz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Odontarrhena sibirica (Kedi dili) halihazırda bazı kaynaklarda Alyssum sibiricum adı ile geçmektedir. Genellikle 30 cm büyüyebilen sıkı bir tastık oluşturan çok yıllık bir bitkidir. Gövde dik ya da yatık olabilir. Taban yapraklar zaman zaman rozet oluşturur. Verimli sürgünlerin yaprakları kaşıksı, külsü kır tüylüdür. Gövde yaprakları ters yumurtamsı ila ters mızraksıdır. Taç yapraklar 2 ila 2,5 mm uzunluğundadır. Meyve genişçe ters yumurtamsı ya da ters yüreksi, 3 ila 4 mm uzunluğunda ve 2 ila 3,5 mm genişliğindedir. Tohumlar kanatsızdır. Çiçekler 3 ila 5 mm genişliğinde ve sarı renklidir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Balkanlardan Kafkasya’ya kadar olan bölgede yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Stepler ve yamaçlarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 200 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Başiskele ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adı
Dilimizde kedidili adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca erkek diş anlamına gelir. Muhtemelen ercik iplikçiklerindeki dişli uzantıların varlığına dikkat çekilmektedir. Tür adı Latince Sibirya anlamına gelir. Türün tip bölgesine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Sibirica” olarak belirtilmiştir.
Bir yanıt yazın