Bitkiler › Nilüfer takımı › Nilüfergiller › Nilüfer › Ak nilüfer
Sucul bitki, Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki, Asgari endişe (LC).
1,5 metre büyüyebilir. Yapraklar 30 cm yarıçapında olur. Yaprakları yuvarlak bir tepsi şeklinde sadece sap kısmı hafif dar üçgen şeklinde açıktır. Yaprakların alt kısmı kahverengimsi veya kırmızımsı esmer, üst yüzeyi koyu yeşil, derimsidir. Fincan şeklinde, ortası sarı, kar beyazı çiçekleri ile gösterişli bir türdür. Çabuk büyüyen ve sudan çıkma eğiliminde olduğundan, küçük sığ havuzlar için uygun değildir. 40 ila 90 cm derinlikte suya gereksinim duyar. Çiçekler beyazdır ve birçok ercik görülür. Tohumlar ağustos ve ekim arasında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir. -20 dereceye kadar dayanıklıdır.
Bitki doğal olarak Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Derin olmayan durgun sular ve yavaş akan derelerde görülür. Kartepe, İzmit ve Kandıra ilçelerinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Beyaz nilüfer, Devetabanı, Kalabak, Su gülü, Su lalesi ve Su zambağı adları ile bilinmektedir.
Mayıs ve eylül ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca su perisi anlamına gelir. Adını hem Hellen hem de Roma mitolojisinde tabiatın her köşesinde bulunduğuna inanılan ruhsal varlıklardan birinden almıştır. Bu, Hercules’e duyduğu kıskançlık nedeniyle ölen bir su perisidir. Nymphalara (νύμφη) büyük saygı duyuluyor olsa da, onların adına adanmış tapınakları yoktur. Bununla birlikte mağaralarda bu varlıklara ibadet edilirdi. Nymphalar su, dağ ve orman nymphaları olmak üzere üç belirgin gruba ayrılmışlardır. Tür adı Latince beyaz anlamına gelir. Türün çiçek rengine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Nymphaea alba major”dur.
Kökü nişasta bakımından zengindir ve pişirilerek tüketilir. Tohumları kavrularak kahve gibi içilir.
Yatıştırıcı ve afrodizyaktır. Kökleri kaynatılarak dizanteri ve ishal tedavisinde kullanılır. Böbrek ağrısı için ayrıca boğaz ağrısı için gargara olarak kullanılır. Rizomları yatıştırıcı, sıraca tedavi edici, büzücü, kardiyotonik ve sakinleştiricidir.
Sinir sistemi üzerinde olumsuz etkileri olabilir.






Görüşünüzü Yazın