Nuphar lutea (Sarı nilüfer)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Nuphar lutea (Sarı nilüfer) görece sığ sularda görülen ve bahar ortasından güz başına kadar gösterişli sarı çiçekler açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Nymphaeales

Nilüfer takımı

Nymphaeaceae

Nilüfergiller

Nuphar

Sarınilüfer

Tanımı

Nuphar lutea (Sarı nilüfer) 3 ila 8 cm çapında kalın rizomları olan ve genellikle 2 ila 3 metre uzayabilen bir bitkidir. Yaprak sapı yaklaşık 50 cm uzunluğunda, çıplak, yüzücü yaprak ayası eliptik, 15 ila 30 cm uzunluğunda, 10 ila 22 cm genişliğinde, derimsi, abaksiyal olarak çıplak ya da havlı, adaksiyal olarak çıplak, tabanı yüreksi ve taban lobları yayılıcıdır. Çiçekler 50 cm uzunluğundaki çıplak sap üzerinde tek, 4 ila 5 cm çapında, erselik, terminal ve suyun üzerindedir. Çanak yaprak parlak sarı renkli, yumurtamsı ila dairesel, 2 ila 3 cm uzunluğunda ve 5 ya da 6 adettir. Çanak yapraklar tarafından gizlenmiş çok sayıda sarı renkli ve şeritsi taç yaprak bulunmaktadır. Başçıklar sarı renkli ve 4 ila 7 mm uzunluğundadır. Meyve yeşil renkli, şişe biçimlidir ve çok sayıda tohum barındırır. Tohumlar zeytin yeşili renkli, yumurtamsı ve 5 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrassya ve Kuzey Afrika’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Derin olmayan durgun sular ve yavaş akan derelerde görülen bitki umumiyetle nisan ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde sarı nilüfer adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Sanskritçe nilüfer anlamına gelir. Dilimizdeki nilüfer kelimesi de aynı dilden gelmektedir. Tür adı Latince sarı anlamına gelir ve açık bir şekilde türün çiçek rengine işaret eder. Beri taraftan Nuphar cinsine bağlı tüm türlerin çiçekleri sarı renklidir. Tür önceden Nymphaea cinsine bağlı idi ve onu Nymphaea alba’dan ayırt etmek için çiçek rengi vurgulanmıştır. İkili adlandırma öncesi adı “Nymphaea lutea major”dur.

Gıda

Kök çiğ ya da pişirilerek tüketilmektedir. Uzun süre kaynatıldığında koyun karaciğeri tadında olur. Kökü nişasta bakımından zengindir. Tohumlar öğütülerek ekmek ve çorba yapımında kullanılır. Çiçeklerinden ferahlatıcı bir içecek elde edilmektedir. Bitkinin erken Neolotik çağda gıda amaçlı olarak tüketildiği bilinmektedir. Kış ve bahar aylarında toplanan kökler haşlandıktan ya da kavrulduktan sonra soyularak kurutulur ve sonra öğütülerek un haline getirilir.

Tıp

Taze kök, yatıştırıcı, büzücüdür. Rizomlar kurutularak kanamayı durdurmak için kullanılmıştır. Ayrıca köklerden yapılan çaya dizanteri, ishal tedavisinde başvurulmuştur. Bunun yanında köklerden yapılan lapa, şişlik, çıban, tümör, iltihaplı cilt şikayetlerinin tedavisinde önerilmiştir.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir