Site icon Kocaeli Bitkileri

Nonea (Sormukotu)

Nonea atra

Nonea atra: 02/04/2019; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Nonea (Sormukotu) genelde dağlık alanlarda görülen türleri barındıran, meyve zamanı çanak yapısı ve taçtaki tüy durumu ile tipik olan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Boraginales

Hodan takımı

Boraginaceae

Hodangiller

Tanımı

Nonea (Sormukotu) genellikle 20 ila 40 cm büyüyebilen, tek, iki ya da çok yıllık kıllı ve salgılı tüylü otlardan oluşan bir cinstir. Kök rizomlu ya da kazık köklüdür. Gövde dik, yatık, yükselici ya da yatık yükselicidir. Yapraklar düz kenarlı, yumurtamsı mızraksı, tabandakiler alta doğru daralıcı, gövdedekiler sapsız, yarı sarılıcı ya da dekürrentir. Çiçek durumu salkımlı ve çiçekler çok simetrilidir. Çanak yaklaşık yarısına kadar bölünmüş beş parçalı olup meyve zamanı neredeyse küresel hale gelmektedir. Taç beyaz, sarı, kahverengi, pembe, mavi, menekşe ya da mor renkli, darca ila genişçe hunimsi ila brozansı ve boğazı 5 küçük tüylü pulludur. Halka çıplak ya da tüylüdür. Ercikler 5 adet ve içkindir. Yumurtalık dört lobludur. Boyuncuk incedir. Başçık iki lobludur. Fındıkçıklar dört adet, serbest, kısa havlı ila tüysüzce, yumurtamsı, dik ve dik ya da yatay gagalıdır. Cins Avrasya ve Afrika’ya özgüdür ancak günümüzde Amerika kıtasına da dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins 1729 – 1772 yılları arasında yaşamış Alman bitki bilimci Johann Philipp Nonne’a adanmıştır. Özellikle Almanya florası ile ilgili yaptığı çalışmalar ile tanınmaktadır.

Kocaeli’ndeki türler

Nonea pulla

Kara sormuk

Exit mobile version