Nonea pulla (Kara sormuk)

derleyen:

Özet

Nonea pulla (Kara sormuk) genelde ekili arazilerin civarında görülen ve bahar ortasından yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Boraginales

Hodan takımı

Boraginaceae

Hodangiller

Nonea

Sormukotu

Tanımı

Nonea pulla (Kara sormuk) genellikle 10 ila 40 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde dik, üst bölümde dallı ve yumuşak yayık tüylerle kaplıdır. Gövde yaprakları şeritsi mızraksı, 3 ila 8 cm uzunluğunda ve 0,4 ila 1,2 cm genişliğinde, kenarları düzdür. Çanak 6 ila 9 mm uzunluğunda olup lobları üçgensi ve sivri uçludur. Meyve zamanı çanak 8 ila 14 mm uzunluğa erişmektedir. Taç koyu mor renkli, 10 ila 15 mm uzunluğunda, taç ayası çan biçiminde, 7 ila 9 mm çapında ve halka tüysüzdür. Gövde yaprakları şeritsi ya da mızraksı, 3 ila 8 cm uzunluğunda ve 0,4 ila 1,2 cm genişliğinde, kenarları düzdür. Tepecik 1,5 ila 2,2 mm uzunluğundadır. Meyve oval, 2,5 ila 3 mm uzunluğunda ve 4 ila 5 mm genişliğinde, grimsi kahverengidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa’dan Batı Asya’ya kadar olan bölgede yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tarlalar, çalılık ve çayırlarda görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 500 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde kara sormuk adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 1729 – 1772 yılları arasında yaşamış Alman bitki bilimci Johann Philipp Nonne’a adanmıştır. Özellikle Almanya florası ile ilgili yaptığı çalışmalar ile tanınmaktadır. Tür adı Latince koyu renkli anlamına gelir ve açık bir şekilde çiçek rengine işaret etmektedir.

Fotoğrafları