Site icon Kocaeli Bitkileri

Nigella arvensis subsp. glauca (Tarla çörekotu)

Nigella arvensis subsp. glauca

Nigella arvensis subsp. glauca: 30/07/2023; İnebeyli; 210 m.; yol kenarı. © Hüseyin Doğan

Tanımı

30 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde genellikle dallıdır. Yapraklar almaşlı dizilişli ve dilimlidir. Çiçek kurulu terminal ya da koltuklarda; çiçek tektir. Çanak yapraklar soluk mavi, grimsi ya da kirli beyaz renkli, genişçe yumurtamsıdır. Tohumlar ağustos ve ekim arası olgunlaşır. Çiçekler erseliktir. Kolay yetiştirilebilen bir bitkidir. Yakınında olan bitkilerin büyümelerini engeller. Folikül dikdörtgensidir ve gaga dik ya da hafifçe yayılıcıdır. Güneşli bölgeleri ve kuru ya da nemli toprakları tercih eder. Tohumlar güz ya da bahar aylarında doğrudan dışarı ekilebilir. Bunlar hızlı çimlenirler.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak batı Asya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Tarlalar, yol kenarı ve çayırlarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde yabani çörek otu, tarla çörekotu ve karacaotu adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca biraz siyah anlamına gelir. Cinsin tohum rengine işaret eder. Antik Yunanda bitki melanthion (siyah çiçek) ve melaspermon (siyah tohum) adları ile bilinirdi. Tür adı Latince ekili alan anlamına gelir. Türün genellikle tarlalarda görülmesine işaret eder. Alttür adı ise Latince tozla kaplı anlamına gelir. Alttürün çanak yaprak rengine işaret eder.

Tarihi

Dioscorides 3-61: Yetiştirilen kimyona benzer. Çiçekler, küçük boynuzlara dönüşür ve içlerinde çörekotuna benzer tohumlar bulunur. Bunların içilmesi yılan zehirlerine karşı mükemmel bir çaredir. Boğaz ağrısı ve idrar sorunu yaşayanlara önerilir.

Gıda

Tohumları çiğ ya da pişirilerek kullanılabilir. Ekmek ve kek yapımında tat verici olarak kullanılır.

Tıp

İdrar söktürücüdür.

Fotoğrafları

Exit mobile version