Site icon Kocaeli Bitkileri

Neslia (Tophardal)

Özet

Neslia (Tophardal) genelde ekili arazilerde görülen ve bu nedenle tarım için zararlı olduğu kabul edilen monotipik bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Tanımı

Neslia (Tophardal) genellikle 1 metreye kadar büyüyebilen tek yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Gövde dik, tabanda basit ve üst bölümde dallıdır. Tüy örtüsü dallı ve basit tüylüdür. Taban yaprakları kısaca saplı, rozet halinde değil, basit ve kenarları düz ya da dişlidir. Gövde yaprakları sapsız, tabanları okbaşlı ya da kulaksı ve kenarları düz ya da minik dişlidir. Çiçek durumu bırahtesiz olup meyve zamanı belirgin biçimde uzamaktadır. Çiçek sapı meyve zamanı ince ve yayıktır.

Çanak yapraklar dikdörtgensi, dik ve yanal çiftin tabanı kesecikli değildir. Taç yapraklar sarı renkli, çanak yapraklardan daha uzun, kaşıksı ve küt uçludur. Ercik altı adettir. İplikçik tabanda genişlemiş değildir. Başçık yumurtamsı ve küt uçludur. Nektar bezeleri 2 ya da 4 adettir. Yumurtalık başına 2 ila 4 adet tohum taslağı vardır. Meyve kendi kendine açılmaz ve sıkıştırılmış küresel ya da neredeyse mercimeksidir. Tohum meyve başına bir adet olup kanatsız ve yumurtamsıdır. Cins Kuzey Afrika ve Avrasya’ya özgüdür ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins 1784 – 1856 yılları arasında yaşamış Fransız bitki bilimci J.A.N. de Nesle’ye adanmıştır. Bitki için önerilen tophardal ismi Calepina cinsi için de önerilmiştir ki muhtemelen bu iki cins ayrılmadan önceydi.

Kocaeli’ndeki türler

Exit mobile version