Site icon Kocaeli Bitkileri

Nepeta italica (Eşekçayı)

Nepeta italica

Nepeta italica

Tanımı

30 ila 80 cm büyüyebilir. Gövde dik ve genellikle dallıdır. Yapraklar yumurtamsı ila yumurtamsı dikdörtgensi, 4 cm uzunluğunda ve 3 cm genişliğindedir. Yaprak sapı 2 cm uzunluğundadır. Çiçek kurulu  çok sayıda çiçek bulunduran çiçek halkası biçimindedir. Taç beyazdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Ortadoğu’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Çalılık, yamaçlar ve dere kenarında görülür. İzmit ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenmiştir. Kayıt tarihi net olmamakla birlikte Kocaeli ili bazı coğrafi değişiklikler yaşamıştır. Önceden Kocaeli sınırları içinde olan bazı yerleşim bölgeleri günümüzde İstanbul, Yalova ve Sakarya gibi illerin sınırları içinde kalmaktadır. TUBİVES gibi Flora of Turkey’den yararlanılarak oluşturulmuş veri tabanlarında, vaktiyle Kocaeli sınırları içinde yer alan Altınova, Pendik, vb. yerleşim birimlerinden yapılan bitki kayıtları Kocaeli’nde gösterilmektedir ve bu haliyle güncel değildir. Örnek görsel Gideon Pisanty’in izni ile kullanılmıştır. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde eşek çayı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca Nepete anlamına gelir. Antikçağda önemli bir Etrüsk şehri idi. Günümüzdeki adı Nepi’dir. Tür adı Latince İtalya anlamına gelir. Türün tip yerine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Italia” olarak belirtilmiştir.

Exit mobile version