Site icon Kocaeli Bitkileri

Nepeta cataria (Kedi nanesi)

Nepeta cataria

Nepeta cataria; 22/07/2023; Hayriye; 210 m.; çayır. © Hüseyin Doğan

Tanımı

50 cm ila 1 metre büyüyebilir. Gövde dik ve üst bölümde dallıdır. Kaba tırtıklı yapraklar, 3,5 ila 8 cm uzunluğunda ve 2 ila 5 cm genişliğinde, üçgensi ila eliptik biçimlidir. Küçük ve iki dudaklı çiçekler gösterişli ve kokuludur. Pembe ya da beyaz renkli olan bu çiçeklerde soluk mor benekler görülür. Tohumlar eylül ve ekim aylarında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Asya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tarla, yol kenarı ve tahrip edilmiş arazilerde görülür. Kartepe ve Karamürsel ilçelerinde gözlemlenmiştir. Temmuz ve ağustos ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kedi nanesi adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca Nepete anlamına gelir. Antikçağda önemli bir Etrüsk şehri idi. Günümüzdeki adı Nepi’dir. Tür adı Latince kedi ile ilgili anlamına gelir. Türün tüketen kedilerde normal olmayan davranışlara sebep olmasına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Mentha cataria vulgaris & major”dur.

Gıda

Çay olarak tüketilir. Genç yapraklar çiğ olarak tüketilebilir. Salatalara eklenir.

Tıp

Sindirim sistemi bozukluklarının tedavisinde ve terlemeyi harekete geçirdiği için ateşi azaltmada faydalıdır. Sambucus nigra ile birlikte kullanıldığında daha etkilidir. Yapraklar ve çiçekli üst kısımlar spazm çözücü, öksürük giderici, büzücü, gaz giderici, terletici, hafif adet akışı teşvik edici, soğutucu, sakinleştirici, hafif uyarıcı ve tonik etkilidir.

Dikkat

Bilgi

Fare, sivrisinek ve sinek, ayrıca bazı haşereleri kovucu özelliği vardır. Cellatlar, idamlardan önce sinirlerini sakinleştirmek için bitki kullanırdı. Hayvanlardaki pireleri kovmak için demlenerek hayvanların tüylerine sürülür.

Fotoğrafları

Exit mobile version