Now Reading:

Neotinea tridentata (Katran alacası)

Font Selector
Sans Serif
Serif
Font Size
A
A
You can change the font size of the content.
Share Page
22 Nisan 1997
için

Neotinea tridentata (Katran alacası)

Neotinea tridentata

Tanımı

Neotinea tridentata (Katran alacası), Salepgiller (Orchidaceae) ailesine bağlı Benliçamsalebi (Neotinea) cinsinden genellikle 15 ila 45 cm büyüyebilen bir bitkidir. Tabana yakın 3 ila 4 arası yumurtamsı ila mızraksı yapraklıdır. Çiçek kurulu başak formunda küresel ila oval, yoğun çiçekli ve çiçekler gül renklidir. Çanak yapraklar birbirine yakın, sipsivri ve koyu kırmızı damarlıdır. Dudak beyazımsı gül renkli ve koyu mor benekli, sivilceli, 3 loblu; yanal loblar hilal biçimden ileri yönelik, kesik, dişli; orta lob yanal lobları aşar durumda, kamamsı, sığca çentikli ya da iki lobludur. Mahmuz silindiriktir ve yumurtalıktan daha kısadır.


Gözlem bilgileri

Ortadoğu ile Avrupa’dan Kafkasya’ya kadar olan bölgede doğal olarak yayılış gösterir. Çalılık alanlar ve nemli çayırlarda görülen bitki umumiyetle nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Sinonimler → Herbaryum


Etimoloji

Yunanca yeni ile Tinaea cinsi birleştirilerek oluşturulmuştur. Tinaea artık kullanımda olmayan bir orkide cinsidir ve cins İtalyan bitki bilimci Vincenzo Tineo’ya (27 Şubat 1791 – 25 Temmuz 1856) adanmıştır. Tinea ayrıca bir güve cinsinin bilimsel adıdır. Normalde hayvanlar (animalia) ile bitkiler (plantae) aleminde aynı ada sahip cinslerin bulunması kurallara uygundur ancak bazı durumlarda bundan kaçınılması da tercih edilebilmektedir. Epitet Latince üç dişli anlamına gelir. Çiçeğin tepesindeki üç adet belirgin köpek dişi benzeri çıkıntıya işaret eder. Beri taraftan epitetteki üç dişli ifadesi tek başına türü teşhis etmek için yeterli değildir.


Neotinea tridentata
Neotinea tridentata
Neotinea tridentata
Katran alacası
Katran alacası
Neotinea tridentata

Katran alacası…

Neotinea tridentata, genelde çalılık alanlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan bir orkide türüdür.

Dilimizde katranalacası ve tavşantopuğu adları ile bilinmektedir.

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.