Bitkiler › Kuşkonmaz takımı › Salepgiller › Benliçamsalebi › Katranalacası
15 ila 45 cm büyüyebilir. Tabana yakın 3 ila 4 arası yumurtamsı ila mızraksı yapraklıdır. Çiçek kurulu başak formunda küresel ila oval, yoğun çiçekli ve çiçekler gül renklidir. Çanak yapraklar birbirine yakın, sipsivri ve koyu kırmızı damarlıdır. Dudak beyazımsı gül renkli ve koyu mor benekli, sivilceli, 3 loblu; yanal loblar hilal biçimden ileri yönelik, kesik, dişli; orta lob yanal lobları aşar durumda, kamamsı, sığca çentikli ya da iki lobludur. Mahmuz silindiriktir ve yumurtalıktan daha kısadır.
Ortadoğu ile Avrupa’dan Kafkasya’ya kadar olan bölgede doğal olarak yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Çalılık alanlar ve nemli çayırlarda görülür. Kocaeli için görece yaygın bir türdür. İl genelinde yer yer büyük popülasyonlar halinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Katranalacası ve Tavşantopuğu adları ile bilinmektedir.
Nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Yunanca yeni ile Tinaea cinsi birleştirilerek oluşturulmuştur. Tinaea artık kullanımda olmayan bir orkide cinsidir ve cins İtalyan bitki bilimci Vincenzo Tineo’ya (27 Şubat 1791 – 25 Temmuz 1856) adanmıştır. Tinea ayrıca bir güve cinsinin bilimsel adıdır. Normalde hayvanlar (animalia) ile bitkiler (plantae) aleminde aynı ada sahip cinslerin bulunması kurallara uygundur ancak bazı durumlarda bundan kaçınılması da tercih edilebilmektedir. Tür adı Latince üç dişli anlamına gelir. Çiçeğin tepesindeki üç adet belirgin köpek dişi benzeri çıkıntıya işaret eder. Beri taraftan epitetteki üç dişli ifadesi tek başına türü teşhis etmek için yeterli değildir.
















Doğan, Hüseyin (2022). Neotinea tridentata (Katran alacası) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/neotinea-tridentata/ Erişim tarihi: 5 February 2023