Nemophila (Bebekmavisi)

Özet

Nemophila (Bebekmavisi) genelde ormanlık alanların civarındaki çayırlarda görülen tek yıllık bitkilerden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Boraginales

Hodan takımı

Boraginaceae

Hodangiller

Tanımı

Nemophila (Bebekmavisi) tek yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Gövdeler basit ya da dallı, sürünücü ila dik, etli, kırılgan, köşeli ya da kanatlı ve çıplak ila kıllıdır. Yapraklar gövdede, en alttakiler genellikle karşılıklı iken üsttekiler karşılıklı ve almaşlı dizilişli ve çoğunlukla indirgenmiştir. Yaprak sapı genellikle kıllı kirpiklidir. Aya teleksi dişli ya da loblu ve genellikle kıllıdır. Çiçekler yaprak koltuklarında ya da karşılıklı yapraklarda tek adet olup sap meyve zamanı uzamakta ve kıvrılmaktadır. Ancak zaman zaman birkaç çiçekli talkımlar da görülebilmektedir. Çanak çansı ila kaşıksıdır. Taç çan ila kaşık biçiminde, beyaz, mavi ya da mor renkli ve benekli ya da değildir. Ercikler ve boyuncuk içkindir. Meyve genellikle 2 ila 7 mm uzunluğunda, tek bölümlü, iki valfli, küresel ila yumurtamsı, tüylü ve genelde çanak tarafından örtülmüştür. Tohum yumurtamsı, pürüzsüz, buruşuk ya da çukurlu ve renksiz konik bir tırnağa sahiptir. Cins Kuzey Amerika’ya özgüdür ancak günümüzde Avrupa kıtasına da dağılmıştır. Cinse bağlı bazı türler yaygın olarak bahçelerde yetiştirilmektedir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca orman seven anlamına gelmektedir ve bu bağlamda türün genelde ormanlık alanlarda görülmesine işaret etmektedir.

Kocaeli’ndeki türler

Özlem çiçeği

Nemophila menziesii

Özlem çiçeği

Beşbenek

Nemophila maculata

Beşbenek