Tanımı
10 ila 90 cam arası uzayabilir. Sucul bir bitkidir. Yapraklar 8 ila 10 cm uzunluğundadır. Beyaz çiçekler dört taç yapraklıdır. Kokulu ve baharatlıdır. Sitolonları vasıtasıyla yayılır. Gövde tüysüzdür. Yapraklar tüysüzdür ve çiçek kuruluna yakınlaştıkça küçülürler. Yapraklar teleksi, saplı, yaprakçıklar yuvarlak, yaprak kenarı düz ya da yılankavidir. Çiçek sapı tüysüz ve incedir. Tohumlar temmuz ve ekim ayları arasında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir. -15 dereceye kadar dayanıklıdır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Sulak alanlarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mart ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adı
Dilimizde su teresi, acı gerdeme, cırcır, çakandura, çünk, derdime, ıspatan, kordomot, kerdeme, kurbağapisliği, su gerdemesi, su kerdemesi, su mancası, tizik, yabani tere ve gudime adları ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Latince burun çarpıtma anlamına gelir. Bitkilerin keskin tadına işaret eder. Tür adı Latince tedavi edici anlamına gelir. Türün geleneksel olarak tıbbi amaçlarla kullanılmasına işaret eder.
Gıda
Yaprakları çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. A ve C vitamini bakımından zengindir.
Tıp
Yapraklar iskorbüt hastalığı önleyici, temizleyici, idrar ve balgam söktürücü, müshil, diş ağrısı giderici, uyarıcı ve mide ağrısı gidericidir. Yeni sıkılmış meyve suyu göğüs ve böbrek şikayetlerinin tedavisinde dahili ve harici olarak kullanılmıştır.
Dikkat
Aşırı tüketilmesi çeşitli mide rahatsızlıklarına neden olabilir.
Fotoğrafları







Görüşünüzü Yazın