İçeriğe geç

Narcissus tazetta (Nergis)

Nergis


Anahtar kelimeler: Süs bitkisiTıbbi bitkiKozmetik.

Dolaşım

Bitkiler › Kuşkonmaz takımı › Nergisgiller › Nergis › Nergis

Dağılımı

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasından Afganistan’a kadar olan bölgede, ayrıca Çin ve Japonya’da yayılış gösterir.

Genel bilgiler

15 ila 65 cm büyüyebilen bir bitkidir. Soğanı 2 ila 6 cm uzunluğunda ve 2,5 ila 5 cm genişliğindedir. Yapraklar 20 ila 75 cm uzunluğunda, 5 ila 14 mm genişliğinde ve yeşil ya da mavi yeşil renklidir. Sıkapa 1,5 ila 6,5 cm uzunluğundadır. Çiçek kurulu 2 ila 10 arası çiçek bulundurur. Çiçekler kokuludur. Çiçek sapı 3 ila 7,5 cm uzunluğundadır. Çiçek örtüsü bölümleri beyaz ya da sarı renkli, yayık, 8 ila 17 mm uzunluğunda ve 4 ila 11 m genişliğindedir. Taç sarı ila turucu renkli, 2,5 ila 6 mm uzunluğunda ve 4,5 ila 12 mm genişliğindedir. Erciklerin boyları eşit değildir. Şubat, mart ve nisan aylarında çiçek açar.

Gözlem

Süs bitkisi olarak bahçelere ve peyzaj alanlarına dikilmektedir. Doğal olarak orman kenarları, kayalık bölgeler, sulak alanlar ve çalılıklarda görülür. İzmit ve Kartepe ilçelerinde gözlemlenmiştir.

Yaygın adları

Nergis.

Çiçek zamanı

Şubat-Mayıs ayları.

Yükseklik

0-800 metre arası.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca nergis (νάρκισσος) anlamına gelmektedir ve adını Narkissos’dan almıştır. Ekho adlı bir peri Narkissos’a âşık olur ancak aşkı karşılık görmez. Kalbi kırılan Ekho bir köşeye çekilir ve en sonunda sadece sesi bir yankı olarak kalır. Ekho’nun durumuna üzülen Aphrodite, Narkissos’u kendine âşık olmakla cezalandırır. Günlerden bir gün suda yansımasını gören Narkissos, onun kendi yansıması olduğunu anlamayarak görüntüye âşık olur. Zamanla aşkının karşılıksız olduğunu anlayan Narkissos intihar eder. Öldüğü yerden de nergis çiçekleri çıkar. Tür adı İtalycanca “küçük fincan” anlamına gelir. Çiçeğin ortasında yer alan sarı renkli tacın biçimine işaret eder.

Geleneksel tıp

Yatıştırıcı bir bitkidir. Çıban ve meme iltihabı tedavisinde kullanılır. Kök kusturucudur. Baş ağrısını hafifletmek için kullanılır. Kökü kıyılarak cilt sorunlarında iltihap giderici olarak kullanılır.

Biliyor musunuz?

Yapraklarında elde edilen yağ parfüm yapımında kullanılır.

Fotoğrafları

Literatür

Species Plantarum. Tomus I: 290. 1753. L.

Bir Yorum Yazın