Özet
Nandina (Cennetbambusu) Uzakdoğu’da kültürel önemi bulunan, diğer bölgelerde de yaygın olarak peyzajlara dikilen monotipik bir cinstir.
Hiyerarşi
Tanımı
Nandina (Cennetbambusu) her dem yeşil, genellikle 2 metre boylanabilen ve çıplak çalılardan oluşan bir cinstir. Rizom mevcut değildir. Üstteki gövdeler tek formlu, çoğunlukla dalsız ve kümelenmiş yapraklara sahiptir. Yapraklar kalıcı, almaşlı dizilişli ve 2 ya da 3 bileşik teleksidir. Yaprak sapı ayanın tabanına iliştirilmiş ve tabanda şişkindir. Aya anahatta genişçe yumurtamsı ve 30 ila 50 cm uzunluğundadır. Yaprakçıklar eliptik, yumurtamsı ya da mızraksı ve düz kenarlıdır. Damarlanma teleksidir. Çiçek durumu koltuklarda ya da terminal bileşik salkım halinde olup düzinelerce ila yüzlerce çiçek bulundurur. Çiçekler üç parçalı ve 5 ila 7 mm uzunluğundadır. İkincil bırahte mevcuttur. Çiçek örtüsünün tüm bölümleri dökülücü olup krem ya da beyaz renklidir. Çanak yapraklar çok sayıda ve sarmal biçimde dizilidir. Taç yapraklar 6 adet ve çanak yapraklardan daha büyüktür. Ercik 6 adettir. Meyve üzümsü, kırmızı ila morumsu ve daireseldir. Tohum meyve başına 1 ila 3 adet ve grimsi ya da kahverengidir. Doğal olarak Çin’de yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle günümüzde dünyanın büyük bölümünde yetiştirilmektedir. [Harita, Türler]
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca gözbebeği anlamına gelir. Bitkilerin geleneksel olarak göz iltihabı vakalarında kullanılması nedeniyle bu adı almıştır.