Site icon Kocaeli Bitkileri

Najas (Superisi)

Özet

Najas (Superisi), tatlı ya da acı sularda görülen ve akvaryum ticareti için yetiştirilen bitkilerden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Alismatales

Kurbağakaşığı takımı

Hydrocharitaceae

Kurbağazehirigiller

Tanımı

Najas (Superisi), tek ya da iki evcikli, tatlı ya da acı sularda görülen tek ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Gövde ince, çok dallı ve tabandan ya da en alttaki boğumdan köklenir. Yapraklar su altında, gövdede, yakın boğumlardan köklenici, karşılıklı ya da sahte halkavi dizilişli, sapsız, şeritsi, tek damarlı, tabanda kılıflı, sıklıkla kulaksıdır. Yaprak kılıfı tüpsü değildir. Ayası düz, şeritsi ve tek damarlıdır. Yaprak kenarı testere dişli, dişli ya da düzdür. Çiçekler küçük, koltuklarda, tek ya da birkaç adettir. Erkek çiçeklerde (staminate) çoğunlukla involukrum bulunur ancak bu dişi çiçeklerde (pistillate) nadirdir. Meyve kapçık benzeri ve mekiksidir. Tohumlar mekiksi ila ters yumurtamsıdır. Cinse bağlı türler yaygın biçimde akvaryum ticareti için yetiştirilmektedir. Cinse bağlı türlerin teşhisi için tohumun görülmesi önemlidir. Cins dünyanın büyük bölümünde yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca su perisi anlamına gelir. Cinsin sucul karakterine işaret eder. Adını kaynak, dere, akarsu gibi tatlı su kaynaklarında yaşadığına inanılan perilerden/nemflerden (Ναϊάς) almıştır. Dilimizde de su perisi olarak bilinen bu bitkiler sadece su kaynaklarında görülmektedir.

Kocaeli’ndeki türler

Najas minor

Küçük superisi

Najas marina

Dikenli superisi

Exit mobile version