Bitkiler › Kurbağakaşığı takımı › Kurbağazehirigiller › Superisi › Dikenli superisi
Sucul bitki, Asgari endişe (LC).
10 ila 50 cm büyüyebilir. Gövde dallıdır. Düğümlerarası çıplak ila dikenlidir. Yapraklar 1 ila 5 cm uzunluğunda, diken dahil olmak üzere 1 ila 3,5 mm genişliğinde ve dikenli dişlidir. Kaba dişler yaprakların her bir tarafında 4 ila 15 arası sayıdadır. Kılıf 4 mm uzunluğunda, her bir yanında 0 ila 2 arası sayıda dikenli ve kulakçık mevcut değildir. Çiçekler tek ve erkek çiçekler sıpatalıdır. Meyve 3 ila 6 mm uzunluğundadır.
Bitki doğal olarak dünyanın büyük bölümünde yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Su kaynaklarında görülür. Kartepe ve Körfez ilçelerinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Dikenli superisi adı ile bilinmektedir.
Haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açar.
100 ila 1200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca su perisi anlamına gelir. Cinsin sucul karakterine işaret eder. Adını kaynak, dere, akarsu gibi tatlı su kaynaklarında yaşadığına inanılan perilerden/nemflerden (Ναϊάς) almıştır. Dilimizde de su perisi olarak bilinen bu bitkiler sadece tatlı su kaynaklarında görülmektedir. Tür adı Latince denizde anlamına gelir. Özgün tanımda bu “Habitat in Europae maribus” olarak belirtilmiştir. Türün habitat tercihine işaret etmekle birlikte, tür tatlı ve acı sularda da görülür.
Genç bireyler çiğ olarak tüketilebilir.










Doğan, Hüseyin (2022). Najas marina (Dikenli superisi) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/najas-marina/ Erişim tarihi: 30 January 2023