Site icon Kocaeli Bitkileri

Myosotis ramosissima (Kuş gözü)

Kuş gözü

Myosotis ramosissima: 13/05/2023; Babalı; 1 m.; deniz kenarı. © Hüseyin Doğan

Özet

Myosotis ramosissima (Kuş gözü) genelde çayırlarda görülen ve bahar ortasından yaz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Boraginales

Hodan takımı

Boraginaceae

Hodangiller

Myosotis

Unutmabeni

Tanımı

Myosotis ramosissima (Kuş gözü) genellikle 10 ila 25 cm büyüyebilen bir bitkidir. Ana kök kısa ve koyu kahverengidir. Gövde tabandan dallıdır ve yüzeyi kırmızı yayılıcı tüylüdür. Taç genellikle mavi renkli, kaynaşık, huni biçiminde, 5 lobludur. Çanak kaynaşık, çan biçiminde, derince beş loblu, loblar dar, hafifçe dışa bükülür; tüyler genellikle yayılıcı ve kancalı uçludur. Çanak meyve zamanı 2 ila 3 mm uzunluğunda, genellikle açıktır. Ercik sayısı beştir, iplikçikler taçta birleşiktir. Çiçek kurulu akrepsi bir salkımdır ve zamanla salkım haline gelir. Çiçek sapları sık biçimde pürüzsüz tüylü, çiçeklenme sonrası çanak ile aynı uzunluktadır. Yapraklar almaşlı dizilişli; taban yaprakları saplı ve sap kanatlı; gövde yaprakları sapsızdır. Taban yaprakları genellikle çiçek zamanı kurur. Yaprak ayası darca eliptik ters mızraksı, düz kenarlı ve üst yüzeyinde dik tüylüdür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, Batı Asya ve Kuzey Afrika’da yayılış gösterir ancak günümüzde Amerika kıtasına da dağılmıştır. [Harita] Çayır, tahrip edilmiş araziler ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1400 metreye kadar olan rakımlarda Başiskele ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde kuşgözü adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kaynaklıdır ve fare kulağı anlamına gelmektedir. Bu cinse bağlı türlerin taç yapraklarının fare kulağını andırmasına işaret eder. Geleneksel Arapça metinlerde buna uygun olarak bitki azan’ül-far (آذان الفار) olarak geçmektedir. Bitkinin çoğu dildeki yaygın adı ise unutma benidir. Rivayete göre Hz. Adem, canlıların isimlerini meleklerin karşısında sayarken oldukça ufak bu bitkiyi gözden kaçırmış ve bitki de dile gelerek “beni unutma” diye seslenmiş. Bunun üzerine bitkinin adı “unutma beni” olarak kalmıştır. Tür adı Latince çok dallı anlamına gelir. Türün gövde yapısına işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version