Myosotis laxa subsp. cespitosa (Hüthütgözü)

derleyen:

Özet

Myosotis laxa subsp. cespitosa (Hüthütgözü) genelde sulak alanların civarında görülen ve bahar sonundan yaz sonuna kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Boraginales

Hodan takımı

Boraginaceae

Hodangiller

Myosotis

Unutmabeni

Tanımı

Myosotis laxa subsp. cespitosa (Hüthütgözü) genellikle 15 ila 50 cm büyüyebilen tek ya da iki yıllık bir bitkidir. Gövde genellikle tek ve dallı, dik ya da yükselicidir. Bitkinin tamamı yukarı dönük yaslanıcı tüylerle kaplıdır. Taban yaprakları 3 cm uzunluğunda ve 0,5 cm genişliğinde ve kaşıksı olup olgunluk zamanı kururlar. Gövde yaprakları daha küçük ve yumurtamsı ya da dikdörtgensidir. Çiçek kurulu iki ayrı sıra halindedir, alltaki çiçek sapı daha uzunken, üsttekiler çanaktan daha kısadır. Çanak meyve zamanı 6 mm uzunluğundadır ve çanak tüpü lobların iki katı kadar uzunluktadır. Taç ayası 3 mm çapında, çay tabağı biçiminde ve parlak mavi renklidir. Boyuncuk çanaktan daha kısadır. Meyve 1,2 mm uzunluğunda, elipsoit ya da oval ve kahverengidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Sulak alanlarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde hüthüt gözü adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kaynaklıdır ve fare kulağı anlamına gelmektedir. Bu cinse bağlı türlerin taç yapraklarının fare kulağını andırmasına işaret eder. Geleneksel Arapça metinlerde buna uygun olarak bitki azan’ül-far (آذان الفار) olarak geçmektedir. Bitkinin çoğu dildeki yaygın adı ise unutma benidir. Rivayete göre Hz. Adem, canlıların isimlerini meleklerin karşısında sayarken oldukça ufak bu bitkiyi gözden kaçırmış ve bitki de dile gelerek “beni unutma” diye seslenmiş. Bunun üzerine bitkinin adı “unutma beni” olarak kalmıştır. Tür adı Latince gevşek anlamına gelir ve açık bir şekilde türün çiçek kuruluna işaret eder. Alttür adı Latince çim yığını anlamına gelir ve bu bağlamda alttürün genel görünümüne işaret dikkat çekmektedir.

Fotoğrafları