Myosotis incrassata (Deli kuşgözü)

Tanımı

5 ila 20 cm büyüyebilir. Dik ve kıl benzeri tüylerle kaplıdır. Bunlar tabanda yayılıcıdır. Gövde dik ya da yükselici, genellikle tabanda çok dallıdır. Taban yaprakları 4 cm uzunluğunda ve 1 cm genişliğinde, gövde yaprakları daha küçük ve yumurtamsı mızraksıdır. Çiçek kurulu çok sayıda çiçek barındırır, çiçek sapı meyve zamanı çomaksı, tepeye doğru kalınlaşma eğilimindedir. Taç ayası 3 mm çapında, çay tabağı biçiminde, mavi ya da nadiren beyaz renkli ve tüpler çanaktan daha kısadır. Meyve 1,2 mm uzunluğunda, kahverengidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar ve Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çayırlar, tarlalar ve yol kenarında görülür. Körfez ve Gebze ilçelerinde gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde deli kuşgözü adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kaynaklıdır ve fare kulağı anlamına gelmektedir. Bu cinse bağlı türlerin taç yapraklarının fare kulağını andırmasına işaret eder. Geleneksel Arapça metinlerde buna uygun olarak bitki azan’ül-far (آذان الفار) olarak geçmektedir. Bitkinin çoğu dildeki yaygın adı ise unutma benidir. Rivayete göre Hz. Adem, canlıların isimlerini meleklerin karşısında sayarken oldukça ufak bu bitkiyi gözden kaçırmış ve bitki de dile gelerek “beni unutma” diye seslenmiş. Bunun üzerine bitkinin adı “unutma beni” olarak kalmıştır. Tür adı Latince kalın anlamına gelir. Türün çiçek sapının kalınlaşma eğilimine işaret eder.

Fotoğrafları