Tanımı
40 cm büyüyebilir. Gövde genellikle tabandan itibaren çok dallı ve yumuşak tüylüdür. Çiçekler gri mavi, 3 ila 5 mm genişliğinde, profilden tabak şekilli, çanak yaprak tüpü kancalı tüylüdür. Olgun meyveler kahverengi ve parlaktır. Tabandaki yapraklar ters mızraksı, 8 cm uzunluğunda ve 1,5 cm genişliğinde, saplı ve bir rozet halindedir, bunlar çiçeklenme zamanı genelde solarlar, üst yapraklar ise almaşlı dizilişli ve sapsızdır. Kazık kök kısadır. Taç mavi, kaynaşık ve beş lobludur. Taç ayası fincan biçimlidir. Çanak kaynaşık, çan biçimli ve beş lobludur. Meyve siyahımsıdır. Tohumlar toprakta, uygun koşullar oluşuncaya kadar çimlenmeden 30 yıl canlı kalabilir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak kuzey Kafkasya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Çayırlar, tarlalar ve yol kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adı
Dilimizde kardeş boncuğu adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca kaynaklıdır ve fare kulağı anlamına gelmektedir. Bu cinse bağlı türlerin taç yapraklarının fare kulağını andırmasına işaret eder. Geleneksel Arapça metinlerde buna uygun olarak bitki azan’ül-far (آذان الفار) olarak geçmektedir. Bitkinin çoğu dildeki yaygın adı ise unutma benidir. Rivayete göre Hz. Adem, canlıların isimlerini meleklerin karşısında sayarken oldukça ufak bu bitkiyi gözden kaçırmış ve bitki de dile gelerek “beni unutma” diye seslenmiş. Bunun üzerine bitkinin adı “unutma beni” olarak kalmıştır. Tür adı Latince ekili alan anlamına gelir. Türün tarlaları tercih etmesine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Europae campis aridis” olarak belirtilmiştir.
Tıp
Büzücüdür. Konjonktiv iltihabı gibi bazı göz rahatsızlıklarında etkilidir.
Fotoğrafları










Görüşünüzü Yazın