Myosotis alpestris (Boncuk otu)

derleyen:

Özet

Myosotis alpestris (Boncuk otu) genelde yüksek rakımlardaki çayırlarda görülen ve bahar ortasından yaz sonuna kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Boraginales

Hodan takımı

Boraginaceae

Hodangiller

Myosotis

Unutmabeni

Tanımı

Myosotis alpestris (Boncuk otu) genellikle 5 ila 35 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Kısa rizomlu ve birkaç rozetlidir. Gövde alt bölümde tüylü ya da tüysüzce, üst bölümde yaslanıcı tüylüdür. Taban yaprakları belirgin ya da belirgin olmayan biçimde saplı, yumurtamsı ila eliptik, tüylü, zaman zaman alt yüzeyde tüysüzcedir. Gövde yaprakları çeşitli, yumurtamsı ila şeritsidir. Çiçek sapı meyve zamanı dik yayık ve çanaktan daha uzun değildir. Meyve zamanı çanak 7 mm uzunluğunda, yoğun tüylü, kancalı kıllı ya da değil ve dökülücü değildir. Taç yaprak ayası tekerleksi, 8 mm çapında ve mavi renklidir. Meyve 1,8 mm uzunluğunda, genişçe yumurtamsı ila eliptik, siyah, tepede küttür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Alpin çayırlar, kayalık yamaçlar ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle nisan ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 600 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ve Başiskele ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde boncukotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kaynaklıdır ve fare kulağı anlamına gelmektedir. Bu cinse bağlı türlerin taç yapraklarının fare kulağını andırmasına işaret eder. Geleneksel Arapça metinlerde buna uygun olarak bitki azan’ül-far (آذان الفار) olarak geçmektedir. Bitkinin çoğu dildeki yaygın adı ise unutma benidir. Buna göre Hz. Adem, canlıların isimlerini meleklerin karşısında sayarken oldukça ufak bu bitkiyi gözden kaçırmış ve bitki de dile gelerek “beni unutma” diye seslenmiş. Bu nedenle bitkinin adı “unutma beni” olarak kalmıştır. Tür adı Latince alpin anlamına gelir. Türün alpin bölgeleri tercih etmesine işaret eder.

Tıp

Büzücü ve oftalmiktir. Losyon olarak kullanıldığında birçok göz hastalığı için ilaçtır. Toz haline getirilerek lapa halinde yaralara uygulanır. Ayrıca yaprakların elde edilen su burun kanaması durdurucudur.

Fotoğrafları