İçeriğe geç

Myosotis alpestris (Boncuk otu)

    Bitkiler › Hodan takımı › Hodangiller › Unutmabeni › Boncukotu

    Tıbbi bitki, Süs bitkisi.

    5 ila 35 cm büyüyebilir. Kısa rizomlu ve birkaç rozetlidir. Gövde alt bölümde tüylü ya da tüysüzce, üst bölümde yaslanıcı tüylüdür. Taban yaprakları belirgin ya da belirgin olmayan biçimde saplı, yumurtamsı ila eliptik, tüylü, zaman zaman alt yüzeyde tüysüzcedir. Gövde yaprakları çeşitli, yumurtamsı ila şeritsidir. Çiçek sapı meyve zamanı dik yayık ve çanaktan daha uzun değildir. Meyve zamanı çanak 7 mm uzunluğunda, yoğun tüylü, kancalı kıllı ya da değil ve dökülücü değildir. Taç yaprak ayası tekerleksi, 8 mm çapında ve mavi renklidir. Meyve 1,8 mm uzunluğunda, genişçe yumurtamsı ila eliptik, siyah, tepede küttür. Popüler bir süs bitkisidir.

    Bitki doğal olarak kuzey Amerika, Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]

    Alpin çayırlar, kayalık yamaçlar ve yol kenarında görülür. Kartepe ve Başiskele ilçelerinde gözlemlenmiştir.

    Dilimizde Boncukotu adı ile bilinmektedir.

    Nisan ve ağustos ayları arasında çiçek açar.

    600 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

    Büzücü ve oftalmiktir. Losyon olarak kullanıldığında birçok göz hastalığı için ilaçtır. Toz haline getirilerek lapa halinde yaralara uygulanır. Yaprakların elde edilen su burun kanaması durdurucudur.

    Doğan, Hüseyin (2022). Myosotis alpestris (Boncuk otu) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/myosotis-alpestris/ Erişim tarihi: 21 March 2023

    Bir Yorum Yazın