Özet
Mutarda (Siyahhardal) genelde ekili arazilerin civarında görülen ve istilacı potansiyeli yüksek olan monotipik bir cinstir.
Hiyerarşi
Tanımı
Mutarda (Siyahhardal) halihazırda taksonomik durumu netlik kazanmamış bir cinstir. Bu nedenle şimdlik Rhamphospermum cinsinin tanımını koruyoruz. Tek yıllık bitkilerdir. Gövde dik ila yükselici, basit ya da ıraksak olarak dallı, yapraksız ve dikensizdir. Taban yaprakları saplı, rozet halinde ya da değil, basit, lirsi, az teleksi ya da dalgalı dişli, iki tarafında 1 ila 5 adet yanal loblu, zaman zaman bölünmemiş ve kenarları dişlidir. Gövde yaprakları saplı ya da neredeyse sapsız, kamamsı, tabanda kulaksı değil ve kenarları dişlidir. Salkım birkaç adet ya da çok sayıda çiçekli, bırahtesiz ve meyve zamanı belirgin biçimde uzamaktadır. Meyve zamanı çiçek sapı dik ila yükselici ya da yayık ve kalıcıdır. Çanak yapraklar dikdörtgensi ila şeritsi, serbest, dökülücü ve yanal çiftin tabanı keseciklidir ya da değildir. Taç yapraklar parlak ya da soluk sarı renkli, yumurtamsı ve çanak yapraklardan daha uzundur. Ercik altı adettir. İplikçik kanatsız ve çıplaktır. Başçık dikdörtgensi ve küt uçludur. Yumurtalık başına 8 ila 12 adet tohum taslağı vardır. Meyve kendi kendine açılır, şeritsi ve silindirik olup şişkin değildir. Tohumlar tek sıra halinde, kanatsız ve küresel ya da dikdörtgensidir.
Cins Akdeniz havzası ile Uzak Doğu arasında kalan bölgede yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]
Etimoloji
Cins adı Arapça hardal anlamına gelir, olasılıkla Latince aynı anlama gelen mustum kelimesinden çekilmiştir.