Morus (Dut)

Morus (Dut) hakkında genel bilgiler.

Özet

Morus (Dut) bir dizi türü yenilebilir meyveleri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde yaygın olarak yetiştirilen bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Rosales

Gül takımı

Moraceae

Dutgiller

Tanımı

Morus (Dut) yaprak dökücü ve tek ya da iki evcikli ağaçlardan oluşan bir cinstir. Kış tomurcukları kiremit dizilişli 3 ila 6 adet pulludur. Sitipüller serbest, yanal ve dökülücüdür. Yapraklar almaşlı dizilişli, loblu, testere ya da tırtıklı kenarlıdır. Erkek çiçek durumu koltuklarda, başak formunda, çok sayıda çiçekli ve kısa saplıdır. Dişi çiçek durumu kısa biçimde başak ya da topbaş formundadır. Erkek çiçeklerin çanağı kiremit dizilişli 4 loblu, ercikler tomurcuk zamanı kıvrık ve pistilot baş şeklindedir. Dişi çiçekler sapsız, çanak lobları kiremit dizilişli, 4 adet, meyve zamanı etli, yumurtalık 1 bölümlü, boyuncuk var ya da yok, tepecik 2 dallı ve abaksiyal olarak havlı ya da sivilcelidir. Meyve genişlemiş ve sukulent çanaklar bileşik karpel halinde toplanmıştır. Tohumlar küreseldir. Cins Asya ve Amerika’ya özgüdür ancak günümüzde dünyanın büyük bölümünde yayılış gösterir. [Harita, Türler]

Anahtar

1. Yapraklar alt yüzeyde neredeyse çıplak; çiçek durumu sapı bileşik karpelle eşit uzunlukta, meyve genellikle beyaz, pembemsi ya da morumsu 1. alba

1. Yapraklar alt yüzeyde havlı; çiçek durumu sapı bileşik karpelin 1/2 uzunluğunda ya da bileşik karpel neredeyse sapsız

2. Yapraklar tabanda derince yüreksi, üst yüzeyi güçlü biçimde pürüzlü, bileşik karpel neredeyse sapsız, meyve siyahımsı menekşe ya da siyah 2. nigra

2. Yapraklar tabanda kesik ila neredeyse yüreksi, üst yüzeyi hafifçe pürüzlü ya da neredeyse çıplak, çiçek durumu sapı bileşik karpelin 1/2 uzunluğunda, meyve koyu kırmızımsı mor 3. rubra

Etimoloji

Cins adı Latince gecikme anlamına gelir. Cinsin tomurcuklarının geç gelişmesine işaret eder.

Tarihi

Pyramus ile Thisbe dut ağacının altında buluşmak üzere sözleşir ancak Pyramus burada bir aslan tarafından öldürülür. Bunun üzerine Thisbe de kılıcı ile intihar eder. Aşıkların kanları dut meyvesine damlar ve normalde beyaz olan meyveleri bu olaydan sonra kırmızı olarak kalır.

Kocaeli’ndeki türler

Morus nigra

Morus nigra

Karadut

Morus alba

Morus alba

Akdut

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.