Site icon Kocaeli Bitkileri

Montia (Montiya)

Montia fontana subsp. minor

Montia fontana subsp. minor: 10/03/2019; Ballıkayalar; 70 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Montia (Montiya) genelde nemli çayırlarda görülen ve çoğunlukla gösterişsiz çiçeklere sahip olan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Montiaceae

Montiyagiller

Tanımı

Montia (Montiya) tüysüz ve etli tek, iki ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Zaman zaman sitolon ya da rizomludurlar. Bazı türleri sukulent, bazıları ise yumruludur. Gövdeler yatık ya da dik, genellikle dallı ve sıklıkla boğumlarda köklenme eğilimindedir. Yapraklar gövdede ve zaman zaman tabanda, taban yaprakları rozet halinde, gövde yaprakları 3 ya da daha fazla ve karşılıklı ya da almaşlı dizilişlidir. Yaprak ayası şeritsi, dikdörtgensi, mızraksı, baklavamsı, yumurtamsı ya da daireseldir. Çiçek durumu koltuklarda ya da terminaldir. Çiçekler genellikle gösterişli değildir.

Çanak yapraklar kalıcı olup uzunlukları eşit değildir. Taç yapraklar beş adet ya da zaman zaman mevcut değildir. Ercik 3 ila 5 adettir. Yumurtalık küresel ya da şeritsi dikdörtgensi ve tohum taslağı üç adettir. Kapsül üç valflidir. Tohumlar kapsül başına 1 ila 3 adet, siyah renkli, sivilceli ve yuvarlaktır. Semizotuna (Portulaca) yakın olarak kabul edilen bir cinstir ve yaprakları da tüketilebilirdir. Bazı kaynaklarda Portulacaceae ailesi altında listelenmektedir. Cins neredeyse dünyanın tamamında yayılış göstermektedir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins 27 Kasım 1682 – 29 Şubat 1760 yılları arasında yaşamış İtalyan bitki bilimci Giuseppe Monti’ye adanmıştır. Eserleri, Linnaeus’un ana kaynaklarından biri olan Monti, dönemin en önemli bitki bilimcileri arasında zikredilir. Adı bu cinse verilerek ölümsüzleştirilmiştir. Türkçe yaygın adı olan montiya, cins adından türetilmiştir. Ayrıca madencinin marulu olarak bilinir ve kuzey Amerika’da yaşanan altına hücum fenomeni boyunca altın arayan kişiler tarafından tüketildiği için bu adı almıştır.

Kocaeli’ndeki türler

Exit mobile version