Âlem
Plantae (Bitkiler)
Takım
Caryophyllales (Karanfil takımı)
Aile
Montiaceae (Montiyagiller)
Cins
Montia (Montiya)
Tür
Montia fontana subsp. minor (Montiya)
Anahtar kelimeler
Tanımı
2 ila 9 cm büyüyebilir. Göde dik ve bitki sarımsı yeşil renktedir. Taban yaprakları uzun saplı ve yoğundur. Yaprak ayası baklavamsı ve tepede sivridir. Üst yapraklar daha dağınıktır. Salkım 5 ila 25 sayıda, genellikle terminal ve her birinde 2 ila 6 arası çiçek bulunur. Tepal, involukrumun 1,5 katıdır. İnvolukrum, kapsüle eşittir ya da onu aşar. Tohumlar siyah renklidir. Gölgeli bölgeleri ve nemli ya da ıslak toprakları tercih eder. Oldukça gösterişsiz bir türdür ve doğal ortamda gözlemlenmesi hayli güçtür.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak kuzey yarımkürede yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Nemli çayırlarda görülür. Körfez ve Gebze ilçelerinde gözlemlenmiştir. Mart ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Gıda
Yapraklar çiğ olarak tüketilebilir. Genç yapraklar salatalara eklenir.
Etimoloji
Cins 27 Kasım 1682 – 29 Şubat 1760 yılları arasında yaşamış İtalyan bitki bilimci Giuseppe Monti’ye adanmıştır. Eserleri, Linnaeus’un ana kaynaklarından biri olan Monti, dönemin en önemli bitki bilimcileri arasında zikredilir. Adı bu cinse verilerek ölümsüzleştirilmiştir. Türkçe yaygın adı olan montiya, cins adından türetilmiştir. Ayrıca madencinin marulu olarak bilinir ve kuzey Amerika’da yaşanan altına hücum fenomeni boyunca altın arayan kişiler tarafından tüketildiği için bu adı almıştır. Tür adı Latince kaynak anlamına gelir. Türün sulak bölgeleri tercih etmesine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Europa ad scaturigines” olarak belirtilmiştir. Alttür adı ise Latince küçük anlamına gelir. Türün boyutuna işaret eder.
Türkçe adları
Dilimizde montiya adı ile bilinmektedir.
Fotoğrafları






© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.
Görüşünüzü Yazın