Site icon Kocaeli Bitkileri

Montia fontana subsp. minor (Montiya)

Montiya

Montia fontana subsp. minor: 10/03/2019; Ballıkayalar; 70 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

Montia fontana subsp. minor (Montiya) genelde nemli çayırlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan tek yıllık bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Montiaceae

Montiyagiller

Montia

Montiya

Tanımı

Montia fontana subsp. minor (Montiya) genellikle 2 ila 9 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Göde dik ve bitki sarımsı yeşil renktedir. Taban yaprakları uzun saplı ve yoğundur. Yaprak ayası baklavamsı ve tepede sivridir. Üst yapraklar daha dağınıktır. Salkım 5 ila 25 sayıda, genellikle terminal ve her birinde 2 ila 6 arası çiçek bulunur. Tepal, involukrumun 1,5 katıdır. İnvolukrum, kapsüle eşittir ya da onu aşar. Tohumlar siyah renklidir. Gölgeli bölgeleri ve nemli ya da ıslak toprakları tercih eder. Oldukça gösterişsiz bir türdür ve doğal ortamda gözlemlenmesi hayli güçtür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ile Kafkasya arasındaki bölgede yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Nemli çayırlarda görülen bitki umumiyetle mart ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 300 metreye kadar olan rakımlarda Körfez ve Gebze ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde montiya adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 27 Kasım 1682 – 29 Şubat 1760 yılları arasında yaşamış İtalyan bitki bilimci Giuseppe Monti’ye adanmıştır. Eserleri, Linnaeus’un ana kaynaklarından biri olan Monti, dönemin en önemli bitki bilimcileri arasında zikredilir. Adı bu cinse verilerek ölümsüzleştirilmiştir. Türkçe yaygın adı olan montiya, cins adından türetilmiştir. Ayrıca madencinin marulu olarak bilinir ve kuzey Amerika’da yaşanan altına hücum fenomeni boyunca altın arayan kişiler tarafından tüketildiği için bu adı almıştır. Tür adı Latince kaynak anlamına gelir ve bu bağlamda türün sulak bölgeleri tercih etmesine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Europa ad scaturigines” olarak belirtilmiştir. Alttür adı ise Latince küçük anlamına gelir ve açık bir şekilde alttürün ayırt edici boyutuna dikkat çeker.

Gıda

Yapraklar çiğ olarak tüketilmektedir. Genç yapraklar salatalara eklenmektedir.

Fotoğrafları

Exit mobile version