Monotropa (Sarıkuşyuvası)

Özet

Monotropa (Sarıkuşyuvası) genelde ormanlık alanlarda görülen ve hayatta kalabilmeleri mantarlara bağlı olan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Ericales

Funda takımı

Ericaceae

Fundagiller

Tanımı

Monotropa (Sarıkuşyuvası) klorofilden yoksun, parazit bitkilerden oluşan bir cinstir. Gövde ve yaprak mevcut değildir. Çiçek durumu salkım halinde ya da tek, topraktan çıktığında baş aşağı sarkık, meyve zamanı dik, eksen etli ve lifli, tohumlar dağıtıldıktan sonra kalıcı, beyaz ya da sarımsı ila turuncu ya da kırmızımsı ve 1 cm çapındadır. Çiçekler baş aşağı sarkıktır. Çanak yaprak mevcut değildir ya da 3 ila 6 adet, serbest ve mızraksı, dikdörtgensi, kaşıksı ya da eliptiktir. Taç yaprak 3 ila 6 adet, serbest, beyaz ila pembemsi, kırmızımsı, sarımsı ya da turuncu ve tabanda keseciklidir. Taç tüpsü çansıdır.

Ercik sekiz ila on adet ve içkindir. İplikçik ince ya da hafifçe kalın ve çıplak ya da tüylüdür. Yumurtalık 4 ila 6 bölümlüdür. Boyuncuk düz ve kalın ya da incedir. Meyve kapsül formunda ve diktir. Tohum kapsül başına 100 adetten daha fazla, dikdörtgensi mekiksi ve sıklıkla zarsı kanatlıdır. Besinlerini mantarlardan elde ederler, güneş ışığına ihtiyaçları yoktur ve bu nedenle yoğun ormanlık alanlarda da görülebilirler. Cins kuzey yarımküreye özgüdür. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca tek taraflı anlamına gelir. Çiçeklerin çiçek kurulu ekseninde tek tarafa dönük olmalarına işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler

Monotropa (Sarıkuşyuvası)

Monotropa hypopitys

Sarı kuşyuvası