Site icon Kocaeli Bitkileri

Monotropa hypopitys (Sarı kuşyuvası)

Monotropa hypopitys

Monotropa hypopitys: 28/06/2021; Eriklitepe Tabiat Parkı; 950 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Hypopitys monotropa olarak geçer. Çok yıllık parazit bir bitkidir. 10 ila 26 cm büyüyebilir. Kirli sarı renklidir. Gövde (aslında çiçek kurulu) çıplak ya da sadece üst bölümde havlıdır. Yapraklar dilsi, 1,5 cm uzunluğunda ve gövdenin tabanına doğru küme halindedir. Çiçek kurulu salkım halinde, başlangıçta tek taraflı, 3 ila 12 arası sayıda çiçekli ve çiçekler sıkışık haldedir. Çiçek sapı 6 ila 10 mm uzunluğundadır. Bırahte yumurtamsı ve 2 cm uzunluğundadır. Çiçekler 4 ila 5 parçalıdır. Taç ve çanak 0,8 ila 1,7 cm uzunluğunda, beyazımsı ya da sarımsı, taç yapraklar tabanda kesecikli ve tepede omurgalı, çıplak ya da iç bölümde sert tüylüdür. Ercik 8 ya da 10 adettir. İplikçik 8 ila 10 mm uzunluğunda çıplak ya da değil ve başçık 2 mm uzunluğundadır. Yumurtalık 4 ila 5 bölümlüdür. Klorofilden yoksundur ve besinlerini mantarlardan elde eder. Çiçekler başlangıçta baş aşağı sarkık iken meyve zamanına doğru dikleşir. Bal gibi koktuğu rapor edilir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak kuzey yarımkürede yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryumÇamKöknar ve Meşe ormanlarında görülür. Gölcük ilçesinde gözlemlenmiştir. Haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açar. 600 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde sarı kuşyuvası adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca tek taraflı anlamına gelir. Çiçeklerin çiçek kurulu ekseninde tek tarafa dönük olmalarına işaret eder. Tür adı Antik Yunanca çam altında anlamına gelir. Türün sıklıkla çam ağaçlarının altında görülmesine işaret eder. Biz Kayın ormanında gördük.

Bilgi

Yaz aylarında çiçek açan bireyler sarı renkli ve seyrek tüylü iken, güz aylarında çiçek açan bireyler kırmızı renkli ve yoğun tüylüdür. Bitkinin çiçek açma süresi yaz başından kış ortasına dek sürebilir.

Fotoğrafları

Exit mobile version