Site icon Kocaeli Bitkileri

Moenchia mantica (Dördüz otu)

Moenchia mantica

Moenchia mantica: 12/05/2019; Uzuntarla Tabiat Parkı; 110 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

10 ila 30 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yükselici biçimde, sıklıkla dallıdır. Yapraklar mızraksı ila hayli darca eliptik, mızraksı ve tepede sivridir. Bırahteler geniş kuru zarsı kenarlıdır. Çiçeklenme çok çiçeklidir. Taç yapraklar beyaz renkli, çanak yaprakların iki katı uzunluktadır. 10 adet ercik görülür. Kapsül yumurtamsıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak doğu Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Dere kenarı, çayır, tarla, yamaç ve yol kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mart ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde dördüzotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 15 Ağustos 1744 – 6 Ocak 1805 yılları arasında yaşamış Alman bitki bilimci Konrad Mönch’a adanmıştır. Marburg şehrinde görülen bitkilere yönelik önemli bir eser yazmıştır ve Almanya florasına katkıları nedeniyle Linnaeus’un havarisi Jakob Friedrich Ehrhart tarafından adı bu cinse verilerek ölümsüzleştirilmiştir. Türkçe adı olan dördüzotu ile ilgili detaya ulaşamadık. Cinse bağlı Moenchia erecta’nın çiçekleri dört parçalıdır ve atfın buna yönelik olduğunu düşünüyoruz. Tür adı Latince küçük çanta anlamına gelir. Özgün tanımda epitet tercihi ile ilgili detay mevcut değil, muhtemelen olgun kapsüllerin yapısına işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version