Moenchia (Dördüzotu)

Özet

Moenchia (Dördüzotu) genelde ekili arazilerin civarında görülen, dik ve ince gövdeli tek yıllık bitkilerden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Caryophyllaceae

Karanfilgiller

Tanımı

Moenchia (Dördüzotu) tek yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Kazık kök incedir. Gövdeler yükselici ila dik, basit ya da zaman zaman dallı ve silindiriktir. Yapraklar sapsız ya da zaman zaman tabandakiler saplıdır. Yaprak ayası tek damarlı, şeritsi ila şeritsi mızraksı ve tepede sivridir. Çiçek sapları diktir. Çiçek durumu terminal ve 1 ila 3 adet çiçeklidir. Çiçekler 4 ila 5 bölümlü, tek ya da yayılıcı salkımlar halindedir. Çanak yapraklar 4 adet, serbest, yeşil renkli, mızraksı, otsu, beyaz ya da gümüş kenarlı, kuruzarsı ve sivri uçludur. Taç yapraklar 4 adet ya da nadiren mevcut değil, beyaz ya da mavi renkli ve düz ya da az girintilidir. Ercikler 4, 8 ya da 10 adettir. Kapsül silindiriktir ve 8 adet kıvrık tırtık tarafından açılmaktadır. Tohum kapsül başına 35 ila 55 adet, kahverengi ve böbrek biçimlidir. Cins Akdeniz havzasında yayılış gösterir ancak günümüzde Afrika, Avustralya ve Amerika kıtalarına da dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins 15 Ağustos 1744 – 6 Ocak 1805 yılları arasında yaşamış Alman bitki bilimci Konrad Mönch’a adanmıştır. Marburg şehrinde görülen bitkilere yönelik önemli bir eser yazmıştır ve Almanya florasına katkıları nedeniyle Linnaeus’un havarisi Jakob Friedrich Ehrhart tarafından adı bu cinse verilerek ölümsüzleştirilmiştir. Türkçe adı olan dördüzotu ile ilgili detaya ulaşamadık. Cinse bağlı Moenchia erecta’nın çiçekleri dört parçalıdır ve atfın buna yönelik olduğunu düşünüyoruz.

Kocaeli’ndeki türler

Moenchia (Dördüzotu)

Moenchia mantica

Dördüz otu