Moehringia trinervia (Keleş ot)

derleyen:

Özet

Moehringia trinervia (Keleş ot) genelde orman sınırlarındaki yamaçlarda görülen ve bahar sonundan yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Caryophyllaceae

Karanfilgiller

Moehringia

Üçboynuz

Tanımı

Moehringia trinervia (Keleş ot) genellikle 10 ila 40 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde dik ya da yükselici, havlı ve tabanda havlıdır. Yakındaki yapraklar saplı, uzaktaki yapraklar ise yarı saplıdır. Yaprak ayası yumurtamsı, 1 ila 2,5 cm uzunluğunda, 3 damarlı, her iki yüzeyi de cılız tüylü, tabanda kamamsı ve sivri uçludur. Çiçekler tek ve koltuklarda ya da tepede ve koltuklarda talkım halindedir. Sap 5 ila 25 mm uzunluğunda, ince ve tüylüdür. Çanak yapraklar 4 ya da 5 adet ve mızraksıdır. Taç yapraklar 4 ya da 5 adet ve ters yumurtamsı dikdörtgensidir. Ercik 8 ila 10 arası sayıdadır ve bunlar taç yapraklardan kısadır. Kapsül küresel, sarımsı ve 2,5 ila 3 mm uzunluğundadır. Tohumlar siyah, küresel ve parlaktır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir ancak Kuzey Amerika kıtasında doğallaşma eğilimindedir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Orman açıklıkları, yamaç ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde keleşot adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 21 Temmuz 1710 – 28 Ekim 1792 yılları arasında yaşamış Alman hayvan ve bitki bilimci Paul Möhring’e adanmıştır. Kuşların modern sınıflandırmasına yönelik ilk çalışmalardan birinin sahibidir. Linnaeus ile sınıflandırma meselesi ile mektuplaşmıştır ve onun tarafından adı bu cinse verilerek ölümsüzleştirilmiştir. Tür adı Antik Yunanca üç damarlı anlamına gelir. Yapraklardaki belirgin üç damara işaret eder. Özgün tanımda bu “foliis ovatis acutis petiolatis nervosis” olarak belirtilmiştir.

Bilgi

Tohumları karıncıları kendine çeken ve elaiosome adı verilen etli bir yapıya sahiptir. Bu yapı karıncalar tarafından tüketilir ve bu arada bitki de tohumlarını karıncalar vasıtası ile dağıtmış olur. Bu nedenle bitkilerin karıncaların yuvalarına yakın yerlerde bulunması olağandır.

Fotoğrafları