Bitkiler › Karanfil takımı › Karanfilgiller › Keleşot › Keleş ot
30 cm büyüyebilir. Gövde dik ya da yükselici biçimdedir. Gövde tabanda dallı ve tüylüdür. Yakındaki yapraklar saplı, uzaktaki yapraklar ise yarı saplıdır. Çiçekler tek ve koltuklarda ya da tepede ya da koltuklarda talkım halindedir. Sap 5 ila 25 mm uzunluğunda, ince ve tüylüdür. Çanak yapraklar 4 ya da 5 adettir. Ercik 8 ila 10 arası sayıdadır ve bunlar taç yapraklardan kısadır. Kapsül küresel, sarımsı ve 2,5 ila 3 mm uzunluğundadır. Tohumlar siyah, küresel ve parlaktır.
Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir. Kuzey Amerika kıtasında doğallaşma eğilimindedir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Orman açıklıkları, yamaç ve yol kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Dilimizde Keleşot adı ile bilinmektedir.
Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins 21 Temmuz 1710 – 28 Ekim 1792 yılları arasında yaşamış Alman hayvan ve bitki bilimci Paul Möhring’e adanmıştır. Kuşların modern sınıflandırmasına yönelik ilk çalışmalardan birinin sahibidir. Linnaeus ile sınıflandırma meselesi ile mektuplaşmıştır ve onun tarafından adı bu cinse verilerek ölümsüzleştirilmiştir. Bitkinin Türkçe adı olan keleşot ile ilgili detaya ulaşamadık. Sevan Nişanyan’a göre keleş kelimesi, Kürtçe haydut anlamına geliyor. Aynı kelimenin Türkçede de güzel görünümlü manasına geldiği kayıtlar arasında. Her iki senaryoda da bitki ile bağıntısı açık değil. Tür adı Antik Yunanca üç damarlı anlamına gelir. Yapraklardaki belirgin üç damara işaret eder. Özgün tanımda bu “foliis ovatis acutis petiolatis nervosis” olarak belirtilmiştir.
Tohumları karıncıları kendine çeken ve elaiosome adı verilen etli bir yapıya sahiptir. Bu yapı karıncalar tarafından tüketilir ve bu arada bitki de tohumlarını karıncalar vasıtası ile dağıtmış olur. Bu nedenle bitkilerin karıncaların yuvalarına yakın yerlerde bulunması olağandır.







Doğan, Hüseyin (2022). [page_title] - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: [my_permalink] Erişim tarihi: [datetoday]
Bir Yorum Yazın