Mirabilis (Akşamsefası)

Özet

Mirabilis (Akşamsefası) Amerika kıtasına özgü olmakla birlikte süs bitkisi değeri nedeniyle önce Avrupa’ya, ardından da dünyanın geri kalanına dağılmış bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Nyctaginaceae

Begonvilgiller

Tanımı

Mirabilis (Akşamsefası) çıplak ya da havlı ve tek ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Kök kalın ve ters konik yapıdadır. Gövde dik ya yatık ve dikensizdir. Yapraklar karşılıklı dizilişli ve saplı ya da sapsızdır. Çiçek durumu koltuklarda ve terminal, 1 ila 16 adet çiçek taşıyan saplı involukrumlarda ve genellikle talkım halindedir. Çiçekler kokulu ya da kokusuz olabilir. Bırahteler, çiçek örtüsünü çevrelemiş beş loblu ve çanak benzeri bir involukrum oluşturmaktadır. Ercik 3 ila 6 adet, uzunlukları farklı ve çıkıktır. Tepecik top başlı, tüylü ve uzun içkin boyuncuk sonundadır. Yumurtalık sapsız ya da neredeyse sapsızdır. Meyve küresel ya da ters yumurtamsıdır. Bitki aşkın ateşini simgeler. Cins Amerika kıtasına özgüdür ancak özellikle Mirabilis jalapa süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın tamamına yayılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Latince hayran olunası anlamına gelir. Çiçeklerin dikkat çekici renklerine işaret eder. Bunun yanı sıra aynı bitkide farklı renkler ve hatta aynı çiçekte bile farklı renkler sergileyebilirler. Cinsin Türkçe adı olan akşamsefası ile Mirabilis jalapa’nın akşam üzeri açan çiçeklerine işaret edilir.

Kocaeli’ndeki türler

Mirabilis (Akşamsefası)

Mirabilis jalapa

Akşamsefası