Site icon Kocaeli Bitkileri

Sabulina verna (Yaz tıstısı)

Sabulina verna

Sabulina verna

Özet

Sabulina verna (Yaz tıstısı) genelde çayırlarda görülen ve yaz aylarında çiçek açan küme halindeki bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Caryophyllaceae

Karanfilgiller

Sabulina

Kumtıstısı

Tanımı

Sabulina verna (Yaz tıstısı) halihazırda bazı kaynaklarda Minuartia verna adı ile geçmektedir. 3 ila 10 cm büyüyebilir. Yığınsı bir bitkidir. Tabanda genellikle odunsudur. Çiçekler parlak beyaz renkli, yıldız biçimindedir. Bunlar beş yumurtamsı taç yapraklı ve 7 ila 9 mm uzunluğundadır. Tepecikler kırmızı ya da mor renklidir. Çanak yapraklar yeşil renklidir ve taç yapraklardan kısadır. Yapraklar dar, iğne benzeri ve düzdür. Bunlar ince gövdenin etrafından dizilidir. Çiçek talkımı gevşek, 1 ila 7 çiçeklidir. Ercikler taç yapraklardan kısadır. Kapsül ovaldir. Tohumlar kahverengi ve böbrek biçimlidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da yayılış gösterir. [HaritaAlt türler, Sinonimler, Herbaryum] Çayırlarda görülen bitki umumiyetle temmuz ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlemek mümkündür. Başiskele ve Gebze ilçelerinden kayıt bildirilmiştir ancak biz henüz göremedik.

Türkçe adı

Dilimizde yaz tıstısı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince kum anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin çoğunlukla kumlu alanlarda görülmesine işaret eder. Bitkinin Türkçe adı olan tıstıs ile ilgili detaya ulaşamadık. Çıkardığı ses nedeniyle haziran böceği (Polyphylla fullo) ülkemizde tıstıs böceği olarak da bilinir. Belki bitkiler de rüzgarda benzer bir ses çıkarıyordur. Tür adı Antik Yunanca bahar anlamına gelir. Epitetin aksine tür yaz aylarında çiçek açar. Linnaeus’un özgün tanımında verna tercihi ile ilgili hiçbir detay yoktur.

Exit mobile version