Minuartia (Tıstısotu)

Özet

Minuartia (Tıstısotu) çoğunlukla kayalık ve taşlık alanlarda görülen ve çoğunlukla gösterişsiz türlerden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Caryophyllaceae

Karanfilgiller

Tanımı

Minuartia (Tıstısotu) tek ya da çok yıllık otlar ya da nadiren çalılardan oluşan bir cinstir. Yapraklar karşılıklı dizilişli ve çoğunlukla mızraksı ila şeritsidir. Çiçek kurulu tepededir ve 3 ila 50 arası çiçek taşır. Çanak yapraklar belirgin biçimde üç damarlı, serbest ve beş adet olup çiçek zamanı yayılıcıdırlar. Taç yapraklar bazen oldukça küçük, bazen hiç yok, beyaz ila pembe renklidir. Ercik en çok on adettir. Boyuncuk genellikle üç adet olup serbesttir. Yumurtalık üst durumludur. Kapsül çok sayıda valf tarafından açılmaktadır. Tohumlar böbreksi ve kapsül başına birkaç adet ya da çok sayıdadır. Çoğunlukla zor koşulları tercih eden bir cinstir ve bu nedenle gözlemlenmesi de zordur. Avrasya ve Kuzey Afrika’da yayılış gösteren cinsin çok sayıda üyesi Akdeniz havzası ile Kafkasya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins 1693-1768 yılları arasında yaşamış Katalan bitki bilimci Juan Minuart’a adanmıştır. Avrupa ve kuzey Afrika’yı kapsayan bitki gezilerine çıkmış ve çok sayıda bitki örneği toplamıştır. Linnaeus ile de yakın arkadaş olan Minuart’ın, bitki bilim alanına yaptığı katkılar nedeniyle adı ölümsüzleştirilmiştir. Bitkinin Türkçe adı olan tıstıs ile ilgili detaya ulaşamadık. Çıkardığı ses nedeniyle haziran böceği (Polyphylla fullo) ülkemizde tıstıs böceği olarak da bilinir. Belki bitkiler de rüzgarda benzer bir ses çıkarıyordur.

Kocaeli’ndeki türler

Minuartia micrantha

Minuartia micrantha

Kuzey tıstısı

Minuartia (Tıstısotu)

Minuartia hamata

Koru otu

Minuartia setacea

Minuartia setacea

Kıllı tıstıs