Site icon Kocaeli Bitkileri

Sabulina tenuifolia (Çayır tıstısı)

Çayır tıstısı

Sabulina tenuifolia: 21/04/2021; İzmit Sahili; 5 m.; deniz kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan.

Özet

Sabulina tenuifolia (Çayır tıstısı) genelde çayırlarda görülen ve kış sonundan bahar sonuna kadar çiçek açan tek yıllık bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Caryophyllaceae

Karanfilgiller

Sabulina

Kumtıstısı

Tanımı

Sabulina tenuifolia (Çayır tıstısı) halihazırda bazı kaynaklarda Minuartia hybrida adı ile geçmektedir. Genellikle 3 ila 20 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövdeler ince, tabandan itibaren dallı ve yükselicidir. Yapraklar darca şeritsi, 3 ila 10 mm uzunluğunda, tepede sivri ve 3 damarlıdır. Çiçek sapları 5 ila 10 mm uzunluğundadır ve bunlar daima çanaktan daha uzundurlar. Çanak yapraklar 2 ila 5 mm uzunluğunda, mızraksı ila şeritsi mızraksıdır. Tohumlar 0,3 ila 0,6 mm uzunluğundadır. Kapsüller silindiriktir ve çanağa eşittir. Tohumlar buruşuktur.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ile Batı Asya arasındaki bölgede yayılış gösterir. [HaritaAlt türler, Sinonimler] Tarlalar ve kayalık yamaçlarda görülen bitki umumiyetle şubat ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ve Gebze ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde çayır tıstısı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince kum anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin çoğunlukla kumlu alanlarda görülmesine işaret eder. Bitkinin Türkçe adı olan tıstıs ile ilgili detaya ulaşamadık. Çıkardığı ses nedeniyle haziran böceği (Polyphylla fullo) ülkemizde tıstıs böceği olarak da bilinir. Belki bitkiler de rüzgarda benzer bir ses çıkarıyordur. Tür adı Latince ince yapraklı anlamına gelir ve açık bir şekilde türün yaprak yapısına işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version