Bitkiler › Karanfil takımı › Karanfilgiller › Tıstısotu › Küme tıstıs
Sağlam yapılı, dik ya da yükselici gövdeli bir bitkidir. 7 ila 20 cm büyüyebilir. Yoğun biçimde salgılı tüylerle kaplıdır. Gövde yaprakları diktir. 15 ila 50 arası çiçek taşır. Çanak yapraklar 5 ila 7 mm uzunluğunda, şeritsi mızraksı ve uzun sipsivridir. Taç yapraklar darca eliptiktir.
Bitki doğal olarak doğu Avrupa ve Rusya’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler]
Kayalık bölgelerde görülür. Gebze ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir.
Dilimizde Küme tıstıs adı ile bilinmektedir.
Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 500 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins 1693-1768 yılları arasında yaşamış Katalan bitki bilimci Juan Minuart’a adanmıştır. Avrupa ve kuzey Afrika’yı kapsayan bitki gezilerine çıkmış ve çok sayıda bitki örneği toplamıştır. Linnaeus ile de yakın arkadaş olan Minuart’ın, bitki bilim alanına yaptığı katkılar nedeniyle adı ölümsüzleştirilmiştir. Bitkinin Türkçe adı olan tıstıs ile ilgili detaya ulaşamadık. Çıkardığı ses nedeniyle haziran böceği (Polyphylla fullo) ülkemizde tıstıs böceği olarak da bilinir. Belki bitkiler de rüzgarda benzer bir ses çıkarıyordur. Tür adı ise Latince küme halinde toplanmış anlamına gelir.
Doğan, Hüseyin (2022). Minuartia glomerata (Küme tıstıs) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/minuartia-glomerata/ Erişim tarihi: 29 January 2023