Site icon Kocaeli Bitkileri

Milium effusum (Yabani darı)

Milium effusum

Milium effusum

Tanımı

60 cm ila 1 metre büyüyebilir. Gövde dik, ince ila kalın ve 3 ila 5 arası sayıda boğumludur. Yaprak kılıfları çıplaktır. Dil 3 ila 5 mm uzunluğunda ve küt uçludur. Ot sapları açık yeşil renkli, tüysüz, silindirik, nispeten sağlam ve içleri boştur. Tipik olarak bir sapta dört almaşlı yaprak yaprak görülür. Yaprak ayası 8 ila 28 cm uzunluğunda, 5 ila 14 mm genişliğinde, şeritsi ve sipsivri uçludur. Çiçek kurulu 18 ila 22 cm uzunluğunda ve 7 ila 11 cm genişliğinde, mızraksı ila yumurtamsı ya da dikdörtgensi ve hayli gevşektir. Dallar 1,5 ila 7,5 cm uzunluğundadır. Başakçıklar 3 ila 3,8 mm uzunluğunda ve eliptik ila yumurtamsıdır. Dışkavuzlar yeşil renkli, çıplak, yumurtamsı ila yumurtamsı eliptik ve sivri uçludur. İçkavuz mızraksı ila eliptiktir. Tohumlar temmuz ve ağustos aylarında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Ormanlık alanlarda görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde yabani darı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince öğütmek anlamına gelir. Cinsin tohumlarının öğütülerek un haline getirilmesine işaret eder. Tür adı Latince gevşekçe yayılan anlamına gelir. Türün çiçek kurulunun gevşek yapısına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Gramen sylvaticum, panicula miliacea sparsa”dır.

Gıda

Tohumları pişirilerek tüketilebilir. Ayrıca un haline getirilerek ekmek yapımında kullanılır.

Exit mobile version