Micropus supinus (Yumakbaş)

derleyen:

Özet

Micropus supinus (Yumakbaş) genelde çalılık alanların açıklarında görülen ve bahar ortasından yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Micropus

Yumakbaş

Tanımı

Micropus supinus (Yumakbaş) genellikle 2 ila 20 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde yatık yükselici ya da dik ve serttir. Yapraklar 12 ila 20 mm uzunluğunda, 4 ila 11 mm genişliğinde, dikdörtgensi ters yumurtamsı ila ters yumurtamsı kaşıksı, ucu yuvarlak ila neredeyse sivri ve düzdür. Kömeç 5 ila 7 mm genişliğindedir. Filariler zarsıdır. Dıştaki paleya 4 ya da 5 adet, yoğun biçimde kaba tüylü ve meyve zamanı 5 ila 8 mm uzunluğunda iken içteki paleya miniktir. Dişi çiçekler 4 ya da 5 adettir. Erselik çiçekler morumsu ve üst bölümde çıplaktır. Kapçık 2,3 ila 2,5 mm uzunluğunda, 1 ila 1,3 mm genişliğinde, eğikçe ters yumurtamsı, soluk kahverengi, çıplak ve parlaktır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ve Batı Asya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Çayırlar, yol kenarı ve çalılık alanlarda görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 800 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde yumak baş adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kısa ayaklı anlamına gelmektedir ve cinsin kısa gövde yapısına ya da çiçek tablasının minik olmasına dikkat çekmektedir. Tür adı Latince yatay anlamına gelir ve türün toprak zeminine hayli yakın olmasına işaret etmektedir. Özgün tanımda “Gnaphalium supinum, echinato femine” olarak geçmektedir.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.