Site icon Kocaeli Bitkileri

Micromeria myrtifolia (Boğumlu çay)

Micromeria myrtifolia

Micromeria myrtifolia: 04/07/2023; Bayındırlık; 108 m.; çayır. © Hüseyin Doğan

Tanımı

20 ila 45 cm büyüyebilir. Gövde diktir. Orta yapraklar yumurtamsı ila eliptik, 7 ila 11 mm uzunluğunda ve 3 ila 5,5 mm genişliğinde, havlı ila kısaca kıllı, kenarları darca kıvrık, neredeyse sivri ila kısaca sipsivri, sap yaklaşık 1 mm uzunluğundadır. Çiçek kurulu uzun ve genellikle gevşek, 10 ila 20 cm uzunluğundadır. Halkalar sıkı küresel yarı küresel ve tipik olarak çok çiçeklidir. İkincil bırahte şeritsi bizsi, tipik olarak çanak tüpü ile aynı uzunluktadır. Çanak silindirik, 3 ila 3,5 mm uzunluğunda, dişleri neredeyse eşittir. Taç 5 mm uzunluğunda, leylak ya da pembe renklidir. Meyveler dikdörtgensi, 1 mm uzunluğunda ve 0,3 mm genişliğindedir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Kayalık yamaçlar, orman açıklıkları ve çalılıklarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde boğumluçay, dağ çayı, kaya yarpuzu, sümbül çiçeği, topuk çayı, viks çiçeği ve eşek kekiği adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca küçük porsiyon anlamına gelir. Cinsin yaprak ve çiçeklerinin ufaklığına işaret eder. Tür adı Latince Myrtus yapraklı anlamına gelir. Türün yapraklarının Myrtus (mersin) yapraklarına benzemesine işaret eder.

Gıda

Çay yapımında kullanılır.

Tıp

Üst bölümleri demlenerek karın ağrısını gidermek için tüketilir.

Fotoğrafları

Exit mobile version